Šta se događa s vašim telom ako svaki dan jedete beli luk?

Beli luk jedna je od namirnica koju redovno koristimo u ishrani, a koja ima niz zdravstvenih blagodeti. Evo što se događa s vašim telom ako svaki dan jedete beli luk.

Poboljšava imunološki sistem

Činjenica da pomaže u zaštiti od virusa i prehlada je opšte poznata. Naučnici su potvrdili da beli luk poboljšava imunološki sistem jer je bogat vitaminima, korisnim uljima i aminokiselinama. Osim toga, sadrži i alicin – organsko jedinjenje koji ubija bakterije i gljivice.

Reguliše krvni pritisak

Ako imate visok krvni pritisak, dodajte ga u ishranu. Naime, ova namirnica proširuje krvne sudove i smanjuje arterijski pritisak. Redovna konzumacija belog luka može otkloniti glavobolje i probleme s visokim pritiskom. Uz to, beli luk smanjuje i nivo lošeg holesterola u krvi za 10-15%, a smanjuje i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ipak, treba napomenuti da se ova metoda ne može koristiti kao jedina terapija. Možete ga koristiti kao dodatak ishrani, ali ako patite od navedenih zdravstvenih stanja najprije se konsultujte sa svojim lekarom.

Poboljšava pamćenje

Beli luk bi mogao pomoći u sprečavanju starenja mozga. Naime, smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove bolesti kod starijih osoba, a kod mlađih može poboljšati pamćenje i povećati produktivnost.

Povećava izdržljivost

Beli luk čini srce i mišiće izdržljivijima. Poželjno ga je redovno konzumirati jer može smanjiti umor, povećati produktivnost, a naročito je koristan i za sportiste jer može povećati izdržljivost.

Ima pozitivan efekat na kožu i kosu

Beli luk podstiče rast kose čineći je dužom i gušćom. Možete ga naneti i na vlasište ako se borite s lokaliziranom alopecijom. Zbog ovakvih efekata, brojni proizvođači kozmetike ga koriste u proizvodnji ulja, šampona i drugih proizvoda. Ova namirnica pozitivno deluje i na kožu i ćelije koje su odgovorne za obnavljanje kože. Takođe, može pomoći i u zaštiti od sunca. Komponente koje sadrži beli luk štite od fotostarenja. Sunčeve zrake neće isušiti kožu ako jedete više belog luka.

Smanjuje zubobolju

Zbog svojih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava, beli luk je dobar i za zdravlje usne duplje. On ubija štetne mikrobe i može olakšati zubobolju.

Pomaže u mršavljenju

Osobe koje žele da imaju vitku liniju trebalo bi da redovno jedu jesti beli luk. Ova namirnica može sprečiti debljanje i pomaže u sagorevanju viška kalorija.

Ko ne treba da jede beli luk?

Trudnice i žene koje doje bebe ne bi trebalo da jedu beli luk, navode lekari. Deca mlađa od sedam godina treba da konzumiraju beli luk u umerenim količinama. BrightSide navodi da ga se ne bi trebalo jesti dve nedelje pre operacije jer beli luk razređuje krv i može uzrokovati krvarenje. Beli luk može biti otrovan za životinje pa mačke i pse ne bi trebalo da jedu ovu namirnicu. Lekari navode da zdrave odrasle osobe mogu pojesti četiri čena belog luka dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar