U trendu

Šta se događa u telu ako nedeljno pojedete jedan grejpfrut

Ruska doktorka, nutricionistkinja Svetlana Zelencova otkrila je za Sputnjik zašto je potrebno jesti grejpfrut i od kojih bolesti on spašava.

Ona je navela da je ovo voće bogato vitaminima i mikroelementima, posebno vitaminom C i silicijumom. To znači da grejpfrut ne samo da jača imunitet, već i povećava sintezu kolagena.

„Ovo voće sadrži niz fito-hemijskih svojstava koja se aktivno proučavaju. Neka svojstva supstanci usporavaju starenje. Naringenin ima svojstvo antioksidanta, dobar je u borbi protiv virusa, tumora i bakterija, pored toga ima i antiinflamatorno dejstvo (protiv upala). Poboljšava rad srca i krvnih sudova i smanjuje apetit“, rekla je doktorka.

Nobiletin koji se nalazi u grejpfrutu je koristan u borbi protiv gojaznosti, ateroskleroze i insulinske rezistencije. Gesperedin je antioksidant, ima antialergijski efekat, jača krvne sudove, povećava tonus i elastičnost vena.

„Grejpfrut može da pomogne u slučaju zastoja u radu žuči i smanjenoj kiselosti želudačnog soka, jer stimuliše proizvodnju probavnih sokova. Vlakna koja sadrži su korisna za creva“, otkrila je Zelencova.

Doktorka je dodala da ne bi trebalo prekomerno jesti grejpfrut, jer njegove aktivne supstance suzbijaju delovanje enzima neophodnih za detoksikaciju.

„Savetujem da se grejpfrut jede jednom nedeljno. Ne smete ga jesti ako imate bolestan želudac ili ako ste intolerantni na salicilat (prirodni imunski hormon i konzervans u biljkama). Takođe i tokom leta se mora ograničiti njegova upotreba jer postoji mogućnost da koža bude osetljivija prilikom sunčanja“, zaključila je doktorka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)