U trendu

Šta se događa u telu ako svaki dan jedemo jednu te istu hranu

Uravnotežena ishrana neophodna je za naše telo, potrebna mu je različita hrana sa svim hranjivim materijama kako bi pravilno funkcionisalo. Ali, ako svaki dan jedemo isto ili barem istu kombinaciju namirnica, to je štetno za naše zdravlje. Posledice neuravnotežene ishrane mogu biti pogubne.

Ove stvari se događaju u telu kada jedeš iste stvari svaki dan

1. Povećavaš rizik od raznih bolesti

Ako jedeš jednolično, veći je rizik od raznih bolesti. To je rezultat meta-analize 39 istraživanja, a objavljena je u „Journal of Nutrition“. Naučnici su otkrili da su ljudi koji jedu isto svaki dan izloženi većem riziku od nezdrave gojaznosti, dijabetesu tipa 2, visokom krvnom pritisku i drugim kardiovaskularnim bolestima, piše Miss7.

2. Uskraćuješ svome telu važne hranjive sastojke 

Super hrana ili ne, nijedna hrana ne sadrži sve esencijalne hranjive sastojke koji su nam potrebni za naše zdravlje. Dakle, ako svaki dan jedeš isto, tvom organizmu će nedostajati vitamini, minerali i slično. Zato je važno osigurati raznolikost na jelovniku.

3. Crevnoj flori nedostaju dobre bakterije

Naša crevna flora takođe želi raznolikost. To joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih crevnih bakterija. Često potcenjujemo koliko su naša creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 odsto imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi važni procesi detoksikacije.

4. Očekivani životni vek mogao bi da se smanji

Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje jedu raznovrsniju i zdraviju hranu žive duže od onih koje jedu isto svaki dan. Koliko su različite tvoje preferencije jelovnika takođe utiče na tvoj životni vijek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)