U trendu

Šta se događa u vašem organizmu ako jedete jagode svaki dan

Omiljeno prolećno voće, jagode, obožavaju svi. Te slatke i mirisne bobice koje rastu na zemlji su pune esencijalnih nutrijenata, vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalijuma, sadrže i male količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, selena i vitamina B, K i E.

Iako u sebi sadrže i dosta šećera, smatraju se namirnicom s niskim glikemijskim udelom jer ne utiču na porast šećera u krvi trenutno. Antioksidansi iz jagoda mogu imati nešto s tim.

Redovna konzumacija jagoda je povezana sa zdravijim nivoima šećera u krvi, prema studiji objavljenoj u magazinu Antioksidanti i Nutrijenti.

Ako znamo sve ove dobrobiti, možda bi jagode trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu, barem sada kada ih ima na pijaci i marketima.

Mogu poboljšati rad srca

Studija objavljena u magazinu Journal of Molecular Sciences predlaže da redovno jedemo namirnice bogate vitaminom C, poput jagoda, jer tako možemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Radi se upravo u vitaminu C koji inhibira oksidaciju LDL-a lošeg holesterola. LDL je poznat po tome da napada tanke omotače arterija i tako ih čini tvrđim, prenosi Verywell Health.

Čuvaju i zdravlje mozga

Naučnici kažu da su jagode odgovorne i za smanjeno propadanje mozga, a moguće da su za to odgovorni flavonoidi koji se u njoj nalaze, a oni imaju protivupalna svojstva i štite od nastanka raka.

Poboljšavaju probavu ako se jedu svakodnevno

Jedna šoljica jagoda sadrži oko 3 grama topivih i netopivih vlakana, a ona topiva su jako važna za dobru probavu jer nakupljaju vodu u probavnom traktu i tako pomaže da se nutrijenti lakše razgrade. Netopiva vlakna dodaju čvrstoću stolici pa će tako ona lakše i brže prolaziti kroz creva.

Pomaže očuvanju vida

Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka slepila starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto. Naučnici veruju da se dobrobiti mogu pripisati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.

Zapamtite da što više jedete jagoda to će vaše telo biti zdravije. Možete ih jesti samostalno ili dodati doručku, a sigurno su odličan dodatak za zdravu ishranu. Važno je naglasiti da samo sveže i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju. Naime, prerađeno voće gubi većinu – ako ne i sve nutritivne vrednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.