U trendu

Šta trudnice ne treba da jedu?

Trudnice često pitaju ginekologe šta ne bi trebalo da jedu u trudnoći pa vam prenosimo neke od saveta stručnjaka.
Zbogom meki sirevi
Meki sirevi tokom trudnoće mogu biti rizični. U mekim sirevima često se nalazi bakterija listerija, koja može ponekad da izazove pobačaj i druge komplikacije u trudnoći. Možete jesti tvrde sireve čak i ako su nepasterizovani, jer oni sadrže manje vode tako da bakterija listerija ima mnogo manje uslova da se razmnožava. Ostali sirevi kao što su feta i mocarela mogu se jesti jer su napravljeni od pasterizovanog mleka.
Preskočite nedovoljno kuvano ili nedovoljno pečeno meso
Kuvajte temeljno sve meso, uključujući piletinu, ćuretinu, kobasice i hamburgere – tako da nema tragova krvi ili roze boje. Sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso može izazvati toksoplazmozu, a sadrži i druge razne bakterije. Kada večerate van kuće, proverite da li je meso koje jedete vrelo i dobro skuvano.
Sajonara suši
Stručnjaci za ishranu preporučuju da, ako ste trudni, jedete samo ribu i morske plodove koji su potpuno skuvani i pre obrade dobro zamrznuti (ne više puta razmrzavani). Neke ribe sadrže male parazite koji mogu prouzrokovati razne bolesti. Zamrzavanje i kuvanje ribljeg mesa ili morskih plodova ubija ove parazite.
Sirovo testo
Kada pečete biskvite, možda ćete biti u iskušenju da ubacite malo sirovog testa u usta. Čak i probanje testa može biti rizično ako testo sadrži sirova jaja. Izbegavajte namirnice koje sadrže sirova i nedovoljno termički obrađena jaja i uverite se da su jaja dobro skuvana, naročito žumanca. Da biste bili sigurni, nemojte vršiti degustaciju nepečenog testa i nemojte praviti kolače (testo) sa sirovim jajima.
Domaći Cezar prelivi
Sirova jaja se koriste i u mnogim domaćim prelivima i sosovima, kao što su prelivi u:

  • Cezar salati
  • ruskoj salati
  • holandaskom sosu
  • majonezu

Trudnice bi trebalo da se opredele za kupljene verzije preliva napravljene od pasterizovanih jaja.
Riba sa živom
Neke ribe sadrže dosta teških metala koji mogu da naškode razvoju nerođenog deteta. Trudnice treba da izbegavaju meso ajkule i sabljarke. Izaberite ribu koja sdadrži malo žive kao što su losos i tuna. Ograničite konzerve tune i porcije sveže masne ribe kao što su losos i tuna na manje od dve porcije nedeljno. Proverite sa svojim lekarom da li treba da uzimate riblje ulje ili bilo kakve druge dodatke dok ste u drugom stanju.
Pašteta ili mesne paste
Izbegavajte sve vrste pašteta, uključujući paštete od povrća, jer i one mogu da sadrže bakteriju listerija. Nemojte jesti salame i kobasice, jer one sadrže previše vitamina A, koji može da naškodi vašoj bebi.
Neoprano voće i povrće
Trudnoća nije vreme da štedite na svežoj vodi za pranje voća i povrća. Samo pazite da ih ispirate pod jakim mlazom vode. Parazit koji izaziva toksoplazmozu može da živi na neopranom voću i povrću, a toksoplazmoza može biti veoma opasna za nerođenu bebu. Ne koristite sapun za pranje voća i povrća. Umesto toga, obrišite površinu namirnica malom četkicom za povrće. Odstranite gnjile delove voća i povrća jer bi mogli da sadrže bakterije.
Sirove klice
Trudnice ne treba da jedu sirove klice bilo koje vrste, uključujući detelinu i rotkve. Bakterije mogu da uđu u seme pre početka rasta, a ovi mikroorganizmi se ne mogu sprati. Proverite sendviče da biste bili sigurni da ne sadrže sirove klice. Kod kuće kuvajte klice temeljno da biste uništili sve bakterije.
Sirove školjke
Sirova školjka je jedan od najvećih uzroka bolesti. Krivci za to su paraziti i bakterije koji se uglavnom ne nalaze u kuvanim morskim plodova. Izaberite kuvane školjke pre nego sirove tokom trudnoće i proverite da li su dobro skuvane. Kuvajte ostrige, školjke i dagnje dok se ne otvore. Ako se neka ne otvori, bacite ih.
Nepasterizovano mleko
Da li ste ikada sanjali o poseti farmi i degustaciji svežeg kravljeg mleka? Ako ste trudni, najbolje je da odložite takav rizik. Sveže mleko još nije prošlo kroz proces pasterizacije koji ga štiti od listerije. Kupujte i koristite mleko, sir ili mlečne proizvode ukoliko imaju oznaku "pasterizovano".
Kofein
Dokazano je da je umerena količina kofeina bezbedna tokom trudnoće, ali veće količine kofeina mogu da povećaju šanse za pobačaj. Stručnjaci preporučuju ne više od 200 mg dnevno. To su dve šolje instant kafe, ali zapamtite, kofein se nalazi i u čaju, čokoladi i mnogim energetskim pićima.
Alkohol
Već znamo da prekomerno konsumiranje alkohola tokom trudnoće dovodi do ozbiljnih oštećenja ploda. Ono što možda ne znate jeste da su čak i male količine alkohola štetne. Najbolje je da tokom trudnoće izbegavate sve vrste alkohola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar