Šta vašem telu uradi samo jedno gazirano piće

Svi već znaju da gazirana pića nisu zdrava, ali da li ste znali šta samo jedna limenka ovog popularnog napitka može da uradi vašem telu?

Ispijanje samo jednog zaslađenog napitka dnevno povećava rizik od smrti usled srčanih bolesti ili čak raka, sugeriše istraživanje sprovedeno na Harvardu. Ta studija otkrila je da samo jedna do dve limenke gaziranog pića, soka ili energetskog napitka na dan povećava šanse za umiranje od srca i do 31 odsto.

Takođe, ista količina povećava rizik od prerane smrti nezavisno od uzroka (uključujući rak) za više od petine. Zamena zaslađenog napitka dijetalnim umanjuje rizik, zaključili su naučlici. Ipak, rizik se ponovno povećava ako pijete više od četiri limenke dijetalnnog napitka dnevno, prenosi Net.hr.

“Naši rezultati dokazuju da gazirane i zaslađene napitke treba zameniti drugim pićima, po mogućnosti vodom, kako biste poboljšali zdravlje i produžili sebi život”, izjavio je vođa istraživanja Vasanti Malik za Dejli Mejl.

Kako bi utvrdili koliko gazirana pića utiču na rizik od smrti, istraživači su analizirali 80.647 žena i 37.716 muškaraca. Sve učesnike su ispitivali o zdravlju i životnim navikama svake dve godine. Rezultati su pokazali kako oni koji piju dve ili više limenki dnevno imaju 31 odsto veće izglede za srčane bolesti u poređenju s onima koji gazirano piju manje od jednom mesečno.

Važno je istaći i to da svaka dodatna limenka na dan povećava rizik za još deset odsto. Pored srčanih bolesti, gazirani napici povećavaju rizik od prerane smrti od bilo kojeg uzroka za 21 odsto. Premda mala, postoji i povezanost između ispijanja zaslađenih napitaka i kancerogenih oboljenja.

Čak i pre ovoga istraživanja postojao je snažan dokaz o tome da zašećerena i gazirana pića povećavaju rizik od dijabetesa tipa dva, što je samo po sebi faktor rizika od prerane smrti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.