U trendu

Starenje mozga ubrzava ova namirnica, tvrde stručnjaci

Kada razmišljamo o brizi za svoju ishranu, obično je najveća želja mnogih pre leta da u omiljeni kupaći kostim ili da imamo više energije za izdržavanje ritma svakodnevice.

Međutim, ono što jedemo utiče na fizički izgled, ali i na našu mentalnu sposobnost i performanse. Određene namirnice mogu da ubrzaju starenje našeg mozga. Mnoge prodavnice mešovitom robom i restorani brze hrane to čine, ali glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese, kaže Serena Pun, sertifikovana nutricionistkinja i slavna kuvarica.

Kako objašnjava, ne samo da takva hrana narušava fizičko zdravlje nego su istraživači otkrili da može uzrokovati brži pad funkcija mozga.

„Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodati šećer, prerađeno meso i rafinisani ugljeni hidrati, prilično su prisutni u standardnoj ishrani“, dodaje ona.

Dodani šećer

Pun kaže da se pokazalo da konzumiranje previše dodatog šećera oštećuje pamćenje i povećava rizik od demencije. Nažalost, dodati šećer se može naći skoro svuda: od pića i deserta do preliva za salatu koji se prikazuju kao zdravi.

„Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte da sami pripremate hranu kod kuće kako biste kontrolisali potrošnju šećera“, kaže ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar