U trendu

Štite od najtežih bolesti: Ako želite da živite duže, jedite ove namirnice!

Koliko dugo živimo zavisi od brojnih faktora koji doprinose. Neki su van naše kontrole, kao što su genetika, povrede i bolesti. Međutim, određeni izbori imaju ogroman uticaj. Koliko često vežbamo, da li pušimo i koliko alkohola pijemo, sve utiče na očekivani životni vek.

Ishrana takođe igra važnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti, jer je poznato da neke namirnice smanjuju rizik od bolesti, dok ga druge povećavaju. Istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, otkrilo je vezu između većeg unosa flavonola i nižeg rizika od bolesti i smrtnosti od svih uzroka.

Flavonoli su vrsta flavonoida, biološki aktivnih polifenolnih jedinjenja koja se nalaze u raznim namirnicama biljnog porekla. Već je poznato da imaju niz potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući poboljšanje protoka krvi i smanjenje upale, oksidativnog stresa i krvnog pritiska.

Takođe se pokazalo da flavonoidi pokazuju antitumorske efekte ciljajući ključne molekule i puteve. Ali ovo je prvi put da je odnos između unosa flavonola i rizika od smrtnosti temeljno proučavan.

Povećanje unosa flavonoida štiti od bolesti

Kao deo studije, tim istraživača je koristio bazu podataka Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani (NHANES), koja sadrži informacije o 11.679 ljudi starosti 20 i više godina.

Oni su istraživali odnos između unosa flavonola, rizika od smrtnosti od svih uzroka i rizika od smrtnosti specifičnog za uzrok (Alchajmerova bolest, kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes).

Istraživanje je pokazalo da su učesnici sa najvećim ukupnim unosom flavonola bili uglavnom mladi belci i imali su istoriju dijabetesa, hipertenzije, hiperlipidemije, kongestivne srčane insuficijencije, koronarne bolesti srca, angine, srčanog udara i moždanog udara.

Povećanje ukupnog unosa flavonoida pokazalo je opadajući trend mortaliteta od svih uzroka, kao i mortaliteta od Alchajmerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Dok je starija starost bila povezana sa značajnim povećanjem mortaliteta od svih uzroka, utvrđeno je da je ženski pol značajno povezan sa nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka.

Koja hrana sadrži flavonole?

„Kroz sveobuhvatno ažuriranje NHANES zapisa, ova studija je zaključila da je unos flavonola u ishrani značajno povezan sa ukupnim rizikom od smrtnosti od Alchajmerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti“, navodi se u studiji.

„Naši nalazi imaju praktične implikacije na javno zdravlje, jer se flavonol može dopuniti da bi se poboljšale dnevne modifikacije u ishrani i navike u ishrani“, zaključuje studija.

Primarni flavonoli kao što su kvercetin, kempferol, miricetin i izorhamnetin nalaze se u velikim količinama u čaju, luku i bobicama.

Komentarišući rezultate studije, dr Sushama Chaphalkar je rekao: „Zeleni i crni čaj su odlični izvori flavonola. Što se tiče luka, preporučila je crveni, „koji ima više flavonola od drugih sorti”.

„Poznato je da borovnice i kupine imaju visok sadržaj antioksidanata, uključujući flavonole“, dodao je dr Čaphalkar, koji je otkrio da kelj, jabuke, crno vino, paradajz, brokoli, zelena salata i grožđe sadrže flavonole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.