U trendu

Stručnjak za ishranu navodi tri bitne stvari koje svaki obrok treba da sadrži

Postoje tri stvari koje moramo da jedemo redovnije da bismo poboljšali zdravlje creva – hrana sa polifenolima, hrana bogata vlaknima i ukusna fermentisana hrana.

U video snimku na Instagramu, stručnjak Tim Spector je rekao:

1. Polifenoli: Ovo je vrsta odbrambene hemikalije u biljkama koja im daje svetlu boju i gorak ukus. Osim što štite biljku, polifenoli hrane dobre crevne bakterije i inhibiraju rast loših bakterija.

2. Vlakna – preko 90% odraslih u UK ne dobija dovoljno vlakana, za koje se smatra da su pokretač iscrpljivanja mikrobioma ljudskog creva. Dobri izvori vlakana su orasi, semenke, cela zrna, mahunarke, grašak i voće i povrće.

3. Fermentisana hrana – umešajte kefir u prelive za salatu ili dodajte kiseli kupus i kimči u sendviče, salate, supe i variva. Istraživanja su pokazala da uključivanje fermentisane hrane može povećati raznolikost crevnog mikrobioma.

„Ako sledite ove principe, takođe ćete uključiti mnogo različitih biljaka. Naše istraživanje je pokazalo da što je veći broj biljaka koje jedete, to je mikrobiom vašeg creva raznovrsniji“, rekao je stručnjak Tim Spector za The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.