U trendu

Svako jutro dodajte 1 sastojak u čašu vode i samo gledajte kakva se čuda događaju u vašem telu

Niste ni svesni koliko možete da učinite za svoje telo dodavanjem samo jednog sastojka u vodu

Nacedite malo limuna ili u čašu vode dodajte ceo komad ovog citrusnog voća. Ne samo što ćete uživati u ukusnom napitku, već ćete umnogome doprineti i svom zdravlju.

Jača imuni sistem

Ako ste često bolešljivi, bilo bi dobro da poradite na jačanju imunog sistema, a pored brojnih drugih stvari, u tome vam može pomoći i voda sa limunom.

„Jedan limun ima oko 20 miligrama vitamina C, što je oko 20 odsto preporučene dnevne doze“, ističe dijetetičarka Alisija Galvin, dodajući da je vitamin C veoma koristan za imuni sistem jer deluje kao antioksidant.

Zdravija koža

Ne morate da potrošite čitavo bogatstvo na skupe kreme i tretmane da biste imali zdravu i sjajnu kožu.

„Hidratacija poboljšava kvalitet kože. Možete da kupite sve kreme i serume, ali ako ne hidrirate telo iznutra, nikada nećete imati rezultate kakve želite. Kada je koža hidrirana, sprečava se nastanak znakova starenja poput bora i finih linija“, podseća dijetetičarka Džesika Bipen.

Osim toga, istraživanje iz 2017. godine je pokazalo da vitamin C, kojeg u limunu ima toliko, podstiče sintezu kolagena, čineći da koža vremenom izgleda zdravije i mlađe.

Manja nadutost

Ako primećujete da vam je odeća nešto uža u poslednje vreme, voda sa limunom može da bude pomoć koja vam je potrebna.

„Voda sa limunom smanjuje nadutost jer deluje kao diuretik, što zapravo znači da sprečava zadržavanje vode“, kaže nutricionistkinja Džodi Gribel.

Manji rizik od kamena u bubregu

Ne samo što je bolno, već je kamenje u bubrezima i češće nego što mislite. Jedno istraživanje je pokazalo da oko 8,8 odsto odraslih u nekom trenutku života ima ovaj problem, a konzumiranje vode sa limunom vam može pomoći da to sprečite.

„Ako imate određen tip kamena u bubregu – oksalatni kamen – citrati u vodi sa limunom će pomoći da se kamen rastvori i da ga lakše izbacite“, poručuje Galvin.

Bolje varenje

Ukoliko imate problema sa varenjem, dodavanje vlakana u ishranu nije jedino što može da vam pomogne.

„Konzumiranje vode sa limunom ujutru deluje laksativno, posebno ako pijete toplu vodu“, kaže dijetetičarka Trista Best.

Mršavljenje

Ukoliko želite da smršate, naravno, najvažnije je da se zdravo hranite i budete fizički aktivni. Međutim, i voda sa limunom može da vam bude od pomoći, te da ubrza mršavljenje.

„Voda može da vam pomogne da budete sitiji, posebno ako je pijete pre jela. Konzumiranje vode sa limunom pre ili tokom obroka, pre ćete biti siti i na taj način ćete uneti manje kalorija“, kaže dijetetičarka Bipen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.