U trendu

Koliko šoljica kafe sme dnevno da popije trudnica

Glavni sastojak kafe je kofein. On prolazi kroz posteljicu majke u krvotok ploda, pa samim tim treba očekivati da beba oseti njegove efekte. I bebino srce pod uticajem kofeina može brže da zakuca, a telo da postane živahnije.To i majka lako registruje, jer se pokreti bebe intenziviraju.

Činjenica je da organizam trudnice nešto usporenije odstranjuje kofein, pa se on duže zadržava u telu majke. Zato američko Udruženje za hranu i lekove preporučuje trudnicama ograničen unos kofeina. Umerenost unosa kofeina znači ne više od 300 miligrama dnevno, prenose mediji.

Prevedeno u broj šoljica kafe, to bi značilo dve kafe tokom jednog dana. Ali, ako buduća mama poželi još koji gutljaj svog omiljenog napitka, a trudnicama želje moraju da se ispune, ostaje savet da opuštanje i relaksaciju u omiljenom društvu, koje će goditi i bebi, dožive uz kafu bez kofeina. Dve, pa čak i tri šoljice ove kafe u toku dana, obezbediće ugođaj željene arome bez kofeinskih efekata na plod.

U ovom pohvalnom razmišljanju budućih mama, da li izbegavati kofein, bitno je i to da budu svesne prisustva kofeina u drugim proizvodima. Umerenost u konzumiranju čokolade je poželjna, a za preporuku je i izbegavanje pića koja sadrže kofein.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)