Svi ga obožavamo i ne slutimo koliko je zdrav

Usred zime i pandemije, pravo je verme da kivi uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

U doba korone i gripa, okrećemo se sve više prirodnim lekovima a u toj priči nikako ne bismo trebali da zaboravimo kivi.

Usred zime i pandemije, pravo je verme da kivi uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

Pulpa kivija sadrži enzim aktinidin. Neophodan je za razgradnju proteina i olakšavanje probave hrane.
Pored aktinidina, varenju pomažu i voćne kiseline kojima je voće takođe bogato. Ovo je posebno važno kada u stomaku nema dovoljne proizvodnje hlorovodonične kiseline.

U kineskoj medicini kivi se vekovima koristi za normalizaciju rada digestivnog trakta i smanjenje rizika od bubrežnog kamenca.

Kivi sadrži vitamin C – 4 dnevne doze na samo 100 g voća. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans.

Štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava razvoj upale, usporava starenje i značajno poboljšava stanje kože, dajući joj ravnomernu boju i sjaj.

Još jedna važna prednost vitamina C je u tome što stimuliše sopstvenu proizvodnju kolagena u telu i poboljšava njegovu apsorpciju ako uzimate proteine u obliku dijetetskih suplemenata.

Svetlo voće pomaže u jačanju imunološkog sistema (zahvaljujući istom vitaminu C i voćnim kiselinama). Redovna konzumacija voća podstiče proizvodnju imunoglobulina, štiteći vaše telo od virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti. Kivi je bogat vitaminom K, kalijumom i prirodnim komponentama za razređivanje krvi – ove supstance smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, jačaju srčani mišić, povećavaju elastičnost zidova i sprečavaju njihovo kalcifikovanje.

I na kraju, kivi je dijetetski proizvod. Ima malo šećera i malo kalorija, pa ga nutricionisti posebno preporučuju uvrštavanju u ishranu svima koji žele da izgube težinu.
Dodajte kivi žitaricama, jogurtima i salatama ili ga jedite kao međuobrok ili desert.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.