U trendu

Taman ste jeli, a već osećate glad: Sigurno pravite ove tri greške

Jeli ste pre nekoliko minuta i već osećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše uticati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu. Kada budete svesni razloga, moći ćete da preduzmete potrebne korake da ih rešite.

1. Izbjegavate zeleno povrće

Zeleno povrće nije deo vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete 10 puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati preteranu glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima „ubiće“ glad, ali i pomoći vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim pritiskom i holesterolom.

2. Ne konzumirate dovoljno proteina

Osim što je konzumiranje proteina dobro za izgradnju mišića, proteini su idealni i za one koji pokušavaju da smanje unos hrane kako bi izgubili suvišne kilograme. Proteini se sporije razgrađuju i zato vas duže drže sitima, zbog čega je bitno jesti ih u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, proteine možete dobiti iz biljaka kao što su pasulj, grašak, orašasti plodovi i semenke.

3. Brzo jedete

Iako se čini da ljudi brzim obrokom za vrijeme obavljanja posla štede na vremenu, ono nije zdravo. Kada jedete brzo, signal da ste siti, koji želudac šalje ostatku organizma, nema vremena da počne da deluje, sprečavajući tako osećaj sitosti. Istraživanja su dokazala da osobe koje duže žvaću hranu ostaju site duže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.