U trendu

Tamna čokolada za zdravlje

Tamna čokolada, ne i bela, može da poboljša nivo holesterola i nivo šećera u krvi, kažu stručnjaci. Ne može svaka čokolada da doprinese vašem zdravlju, već morate mudro izabrati, pokazuju neka nova istraživanja.
„Jedite tamnu čokoladu, a ne belu“, kaže istraživač dr Mi Jang Hong (Mee Young Hong), vanredni profesor vežbanja i ishrane na Državnom univerzitetu San Dijego.
Tamna čokolada je bolja od bele čokolade, gledajući zdravstvene efekte, jer povoljno utiče na nivoa dobrog holestereola u krvi.
Tamna čokolada je bila jasan pobednik u odnosu na belu čokoladu kada su prezentovani rezultati istraživanja na sastanku za eksperimentalnu biologiju, za 2012. godinu, u San Dijegu. Rezultati su samo saopšteni informativno na sastanku, ali još nisu verifikovani da bi bili objavljeni u stručnim medicinskim časopisima.
Čokolada i zdravlje
Dr Hong je upoređivala belu čokoladu koja nema kakao materije sa crnom (tamnom) čokoladom koja sadrži 70% kakaoa. Kakao materije sadrže zdrave sastojke flavonoide. Oni imaju antioksidantna i antiinflamatorna svojstva.
Ekipa je takođe testirala tamnu čokoladu koja sadrži 70% kakaoa i rastopljenu (toplu čokoladu) pa kasnije ponovo stvrdnutu. Želela je da vidi da li topljenjem tamna čokoladu gubi zdravstvene efekate.
Istraživanjem je obuhvaćena 31 osoba (muškarci i žene) koja je jela oko 1,7 unci (oko 48 grama) tamne, bele, ili topljene tamne čokolade svakog dana u trajanju od 15 dana. Pre i posle studije, stručni tim je merio pacijentima krvni pritisak, nivo šećera u krvi i nivo holesterola.
U poređenju sa osobama koje su jele belu čokoladu, one osobe koje su jele tamnu čokoladu imale su:

  • niži nivo šećera u krvi
  • smanjen LDL, „loš“ holesterol
  • povećan HDL, „dobar“ holesterol

Razlike u krvnom pritisku između osoba koje su jele belu čokolade u odnosu na osobe koje su jele tamnu čokolada, nije bilo.
Zašto tamna čokolada može da pomogne kod visokog nivoa šećera u krvi? Dr Hong smatra da antioksidansi iz tamne čokolade verovatno pomažu da telo koristi svoj insulin efikasnije i tako kontroliše nivo šećera u krvi.
U poređenju sa ljudima koji su jeli belu čokoladu, oni koji su jeli crnu čokoladu spustili su nivo svog lošeg holesterola za oko 20%, a povećali su svoj dobar holesterol za oko 20%.
Bela čokolada u odnosu na crnu usporava protok krvi kroz krvne sudove, što nije poželjno. Brzina protoka krvi kroz krvne sudove je način da se izmeri kako krvni sudovi funkcionišu.
Istraživači napominju da tokom studija nisu finansirani od strane proizvođača čokolade i da su dobijeni rezultati objektivni.
Čokolada i zdravlje: perspektive
Povodom ovih rezultata, više naučnika je dalo svoje mišljenje i komentar:
Dr Džo Vinson, profesor hemije sa Univerziteta u Skrentonu, Pensilvanija, dugo se bavi istraživanjima o antioksidanatima u namirnicama. On je pregledao rezultate i dao komentare: „Podaci o tome da bela čokolada (sadrži masti i šećer) usporava protok krvi kroz krvne sudove jesu značajni i treba ih objaviti. Zato nemojte jesti masti i šećer bez antioksidanata.“ Nalazi o običnoj, toploj, topljenoj i pretopljenoj čokolada sugerišu odgovor: topljena crna čokolada nije baš najbolji izbor, ali ona još uvek ima aktivne antioksidante koji su korisni za organizam.
Dr Erik Ding (Eric Ding), epidemiolog i instruktor medicine na Harvardu, napominje: „I druge studije su pokazale smanjenje krvnog pritiska sa crnom čokoladom kao i smanjenje LDL (lošeg holesterola) i povećanje HDL („dobar“ holesterol). Poboljšanje nivoa šećera u krvi su novi rezultati.“
Stručnjaci upozoravaju da su potrebna dodatna i detaljnija istraživanja da bi ovi rezultati bili potpuno pouzdani. Ljubitelje čokolade dr Hong podseća da je umerenost ključ i kada jedete crnu čokoladu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.