U trendu

Tesla je jeo dva obroka dnevno, uvek u isto vreme, a ovu namirnicu izbegavao

Ekscentrični preduzetnik Brajan Džonson privukao je pažnju svojim ekstremnim merama za produženje životnog veka.

Na podmlađivanje godišnje troši oko 2 miliona dolara i nada se da će mu to pomoći da njegovo 46-godišnje telo izgleda i funkcioniše kao da ima 18 godina, piše Index.hr.

Iako je tajna besmrtnosti i dalje nerazjašnjena, to nije sprečilo Džonsona i druge moderne stručnjake za dugovečnost da ponude smernice o tome kako dodati godine životu.

Ali, mnogo pre nego što se bilo koji od tih gurua uopšte rodio, svetski poznati naučnik razvio je vlastiti protokol dugovečnosti koji mu je pomogao nadmašiti izglede i živeti duže od životnog veka svog vremena za više od 20 godina: Nikola Tesla, piše Popular Mechanics.

Odgođena smrt Nikole Tesle

Nikola Tesla nije živeo večno. Naučnik je umro nedovoljno cenjen, sam i u siromaštvu 7. januara 1943. od koronarne tromboze, navodi se u njegovoj biografiji.

U vreme Tesline smrti njegova laboratorija Wardenclyffe na Long Islandu bila je zatvorena skoro 30 godina. Živeo je u hotelu Njujorku na Menhetnu, gde je njegovo ponašanje postalo sve ekscentričnije.

Iako je navodno provodio veći deo svog vremena brinući se o divljim golubovima u parkovima Njujorka, Tesla je takođe pokušao, na podsticaj Sovjetskog Saveza, da razvije „zrak smrti“, što je privuklo pažnju FBI-a.

Ipak, u svim tim tragičnim okolnostima Tesline smrti postoji jedan neverovatan element – njegove godine.

Nikola Tesla umro je sa 86 godina, što je daleko više od prosečnog američkog životnog veka koji je u to vreme iznosio 62,4 godine.

Kako je Nikola Tesla pokušao da živi večno?

U martu 1935. godine, časopis Physical Culture objavio je tekst naslova „Mladost i snaga Nikole Tesle u 78. godini“. Osam godina pre smrti, Tesla je novinaru rekao: „Dok me dve godine dele od 80. rođendana, u formi sam kao što sam bio s 20.“

Časopis Physical Culture pokrenuo je 1899. godine Bernar Mekfajden, koji je u neku ruku bio prvi američki influenser za fitnes.

Promovisao je svoju filozofiju zdravlja, naglašavajući ishranu i fizičku aktivnost, kao i nekonvencionalne prakse poput posta i apstinencije od seksualne aktivnosti.

Ipak, ovaj intervju iz Teslinih poslednjih godina otkriva da su određeni aspekti njegovog režima dobrobiti usklađeni sa modernim strategijama dugovečnosti. Evo četiri tajne dugovečnosti Nikole Tesle:

Jedite dva obroka dnevno

„Fizički zakon koji deli dvadeset četiri sata na dan i noć takođe deli život čoveka na dva perioda – jedan u kojem živi i drugi u kojem odmara“, rekao je Tesla za Corners.

„Samo po sebi to ukazuje na poželjnost dva obroka dnevno u skladu sa svetskim ritmom – jedan obrok da nam pruži energiju za dnevni rad, drugi da snabde telo materijalom kojim će se obnoviti tokom sna.“

Tesla je tvrdio da je „probao sve – šest obroka dnevno, kao većina Evropljana; tri dnevno, jedan dnevno; pokušao sam s neprekidnim unošenjem hrane.“ Na kraju, „odlučio sam da su dva obroka najkorisnija.“

Kada ga je Corners upitao o vremenu obroka prema njegovoj „gastro-kulinarskoj šemi postojanja“, Tesla je odgovorio:

„Treba da doručkujemo dva sata pre nego što počnemo raditi, i trebalo bi da odmorimo dva sata nakon toga. Ako čovek doručkuje između sedam i osam, trebalo bi da počne raditi u deset, radi neprekidno pet ili šest sati, što bi značilo da mu se radni dan završava u tri ili četiri; zatim bi trebalo da ode kući, posvetiti nekoliko sati rekreaciji, odmoru i vežbama, i uzeme poslednji obrok između sedam i osam uveče.“

Jedite puno proteina i masti

„Svaki obrok treba da sadrži nešto proteina i masti“, predložio je Tesla u časopisu Physical Culture. „Jedno za izgradnju, drugo za sagorevanje. Proteini grade, mast je gorivo.“

Tesla nije bio veliki ljubitelj mesa, insistirajući: „Meso jedem samo u retkim intervalima, možda samo jednom ili dva puta godišnje.“ Umesto toga, okretao se mahunarkama („Velika količina proteina sadržana je u mahunarkama, pasulju, grašku, sočivu, itd.“), povrću („Povrće je neophodno u svakoj ishrani“) i voću („Voće je takođe esencijalni deo svake dobro regulisane dijete“).

To se slaže sa istraživanjem iz 2022. godine sa Univerziteta u Borgenu, koje kaže: „…optimalna ishrana sastoji se od mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova, povrća i voća.“

Tesla je bio još precizniji u vezi sa svojim izborom hrane. „Još jedan izvrstan sastojak hrane je belance jajeta“, rekao je Tesla, anticipirajući trend „bez žumanca“ nekoliko decenija unapred. „Žumance sadrži gvožđe i vitamine koji su dobri, ali i mokraćnu kiselinu, koju izbegavam koliko god je to moguće.“

Svaki dan hodajte 16 kilometara

„Najstimulativnija aktivnost, po mom mišljenju, je hodanje. Nikada ne hodam manje od šesnaest kilometara dnevno“, izjavio je Tesla.

Istraživanja podržavaju zdravstvene dobrobiti hodanja. Studija iz časopisa American Medical Association Network Open kaže da ljudi koji naprave 8000 ili više koraka barem jednom nedeljno, imaju manji rizik od smrti tokom perioda od jednog decenijau poređenju s onima koji su hodali manje. Međutim, 16 kilometara dnevno je preterano, sugeriše studija.

Bez cigareta, kafe ili seksa

Tesla je bio čovek s nekoliko poroka. U intervjuu je otkrio da je „toliko zavistan o kafi da to izlaže njegovo srce preteranom naprezanju“. Zato je prestao piti kafu, a kofeinska pića nazvao je otrovima.

Slično mišljenje imao je i o pušenju. „Pušio sam dosta, ali oko svoje dvadesete godine obećao sam da ću prestati i doista, to je bila poslednja cigara koju sam zapalio.“

Teslina disciplina nije bila ograničena samo na kafu i cigarete. Kao neženja, suočavao se s pitanjima o svom celibatu. Premda je priznao da seks ima značaj u ljudskom životu, rekao je da „više voli biti venčan za nauku“.

Zbog Osamnaestog amandmana i prohibicije, Tesla se odrekao alkohola, iako ga je smatrao korisnim.

„Alkohol mi je pomogao u životu. Ranije sam očekivao da ću živeti 150 godina, ali sada, kada sam se odrekao alkohola, smanjio sam očekivani životni vek na 135 godina“, pojasnio je.

(City magazine)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)