U trendu

U svetu je sve popularniji jednodnevni post: Evo šta se dešava u našem telu ako ne jedemo jedan ceo dan

Naše telo će prve reakcije početi da pokazuje već nakon osam sati nejedenja

Kako donosi Healthline, tokom tog razdoblja dozvoljeno je konzumiranje samo kalorijski neutralnih napitaka, dok se nakon 24 sata osoba slobodno sme vratiti uobičajenoj prehrani. No šta se zapravo događa s našim telom kad ceo dan ne jedemo? Stručnjaci objašnjavaju da dolazi do nekoliko promena.

Osim skidanja neželjenih kilograma, jednodnevni post može imati pozitivan uticaj na metabolizam i kardiovaskularno zdravlje. Ono što lekari ipak preporučuju jeste ne preterivati jer ovakav režim prehrane može izazvati osećaj velike gladi, ali i dovesti do neželjenih komplikacija kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima.

Naše telo će prve reakcije početi da pokazuje već nakon osam sati nejedenja. Naime, nakon tog razdoblja ono će početi da koristi pohranjene masti kako bi dobilo energiju koja nam je potrebna za svakodnevno funkcionisanje. Dijetetičari naglašavaju da svi postovi duži od 24 sata mogu dovesti do toga da telo za energiju počne koristiti pohranjene proteine.

Ostale promene su:
  • gubitak kilograma
  • snižavanje holesterola
  • smanjenje rizika od bolesti srca
  • smanjenje upalnih procesa u telu
  • smanjenje rizika od određenih vrsta raka
  • podsticanje osećaja kontrole nad jedenjem
  • snižavanje šećera u krvi.

Ipak, ako se ovakvoj vrsti posta okrećemo prečesto, to može dovesti do neugodnih nuspojava, poput osećaja gladi i razdražljivosti, nedostatka hranljivih materija u organizmu, gubitka energije, povećanog rizika od aritmije i hipoglikemije te poteškoća s koncentracijom ili pamćenjem, prenosi b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar