U trendu

Umanjuje rizik od ciroze jetre: Kad ovo budete čuli odmah ćete skuvati kafu, ovo su njene prednosti

Britanski naučnici sa Univerziteta Sautempton analizirali su podatke iz devet studija u kojima je učestvovalo skoro pola miliona ljudi iz šest zemalja, a nalaze su objavili u časopisu Alimentari Pharmacology & Therapeutics.

Zaključak koji su izvukli iz ovih studija jeste da konzumacija kafe značajno smanjuje, skoro upola, rizik od ciroze jetre. Što više šoljica kafe – manji je rizik, kažu naučnici.

Kafa nas razbudi trenutno, ali šta ona zapravo radi našem organizmu tokom šest sati?

Tako, na primer, dve dodatne šoljice kafe dnevno smanjuju rizik od ciroze za 44 odsto. Ciroza jetre je ozbiljna bolest koja može biti fatalna jer značajno povećava mogućnost zatajenja jetre i raka.

Naučnici objašnjavaju da kafa, pored kofeina, ima mnogo biološki aktivnih sastojaka, poput antiinflamatornih supstanci. Pored direktnog biohemijskog dejstva, kafa ima i direktnu ulogu u zaštiti od ciroze, jer različiti sastojci koji se nalaze u kafi blokiraju viruse hepatitisa B i C, a kafa smanjuje i pojavu dijabetesa tipa 2.

Studija zaključuje da je veza između povećane dnevne konzumacije kafe i smanjenja rizika od ciroze jetre velika, veća nego kod mnogih lekova koji se koriste za prevenciju ove bolesti. Pored toga, za razliku od mnogih lekova, kafa nema ni približno toliko neželjenih efekata.

(Espreso / b92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.