U trendu

Uništite kilograme: Pridržavajte se ova 3 pravila za DORUČAK

Nije komplikovano!

Svi stručnjaci se slažu u jednom, a to je da je pravilan doručak neophodan za optimalno funkcionisanje metabolizma, koji će vas približiti idealnoj težini. Očigledno, ključna reč u ovoj rečenici je „pravilan“. Ukoliko vodite računa o ishrani, velika je verovatnoća da u prvom obroku pravite neke greške, koje vam ne dozvoljavaju da smršate.

Popijte smuti umesto da jedete žitarice

Dobar doručak treba da sadrži 13-20 grama proteina, 6 grama vlakana i 10-15 grama dobrih masti. Posuda žitarica, koja je jedna od najčešćih opcija za doručak, ne samo da ne obezbeđuje hranljive materije koje su vam potrebne za početak dana, već vas opterećuje sa mnogo šećera. Umesto toga, u smuti stavite razno povrće i voće (vlakna), mleko ili jogurt (proteini) i laneno seme ili orašaste plodove (omega-3 masne kiseline).

Nemojte doručkovati prerano

Sigurno ste čuli da ne izlazite iz kuće bez doručka, ali ako se probudite dovoljno rano, postoji rizik da doručkujete prerano i da morate ponovo da jedete do ručka, što vodi ka duplom unosu kalorija. Najbolje je da sačekate neko vreme da se vaše telo probudi i dobije prve znake gladi pre jela.

DA za bogat doručak – NE za previše kalorija

Većina nas ima običaj da sok serviramo u najvećoj čaši, premažemo tost debelim slojem putera od kikirikija i prelijemo jogurt planinom meda. Doručak ne bi trebalo da pređe 400 kalorija – što je dovoljno da se obezbedi bogat obrok, bez preterivanja i previše kalorija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar