U trendu

Unosite li dovoljno proteina?

STALNO STE BOLESNI

Vaši bicepsi nisu jedina stvar koju proteini povećavaju.

“Proteini su vam potrebni kako biste izgradili sve komponente vašeg imunog sistema”, kaže Daun Džekson Blatner, autor The Flexitarian Diet.

U skladu sa tim, ako vam se čini da su prehlade i infekcije postale previše česte, a vi ste inače dobrog zdravlja, najverovatnije imate manjak proteina.

Drugi znak: Konstantno imate zanoktice. “Naša koža je veliki imuni sistem, zato što nas štiti od okruženja.”, kaže Blatner. Ukoliko vaša koža nije jaka zbog nedostatka proteina, možda ćete početi da primećujete pukotine i zanoktice, koje vas potencijalno izlažu bakterijama i dovode do infekcije.

OSEĆATE SE SLABO

Znamo da su proteini neophodni za bildovanje mišića, pa ako ne unosite dovoljno proteina, vaši mišići će početi vremenom da se smanjuju, a vi ćete se osećati slabo i nesposobnim da uradite vežbu u kojoj ste ranije briljirali.

OPADA VAM KOSA

Proteini su gradivni blok svih vaših ćelija, uključujući i folikule kose.

“Ukoliko su vaši folikuli kose jaki, zadržaće kosu na vašoj glavi uprkos svim spoljnim faktorima, ali ako ne unosite dovoljno proteina, moguće je da ćete primetiti da vam kosa slabi i opada.”, kaže Blatner.

VAŠ MOZAK SE OSEĆA “MAGLOVITO”

Balans šećera u krvi je esencijalan ako želite da ostanete fokusirani.

Kada unosite malo (ili nimalo) proteina u organizam, nivo glukoze varira i možete da se osetite pomalo nestalno i maglovito.

ŽUDITE SA SLATKIŠIMA

Jedan od prvih znakova da ne unosite dovoljno proteina: Žudite za slatkišima i nikada se ne osećate dovoljno sito.

Jedna od glavnih funkcija protina jeste da održe vaš nivo šećera u krvi stabilnim, što znači da ako imate manjak proteina, vaš nivo glukoze će opadati, podstičući vas da odmah posegnete za slatkišima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.