U trendu

Uz 1 namirnicu organizam će se preporoditi: Jača imunitet i srce, smanjuje visok krvni pritisak i stres

Jogurt je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, pa postoje njegove brojne verzije i vrste. Poznato je da on doprinosi i pomaže pravilno funkcionisanje mnogih segmenata našeg organizma.

Danas vam predstavljamo neke od najpoznatijih benefita ovog jednostavnog napitka.

Jogurt obiluje kalcijumom i dobrim bakterijama koje ishranu čine izbalansiranom, jačaju kosti, ali pomaže i u borbi sa depresijom.

Za smanjenje simptoma stresa, anksioznosti i poremećaja povezanih sa depresijom zaslužna je bakterija Lactobacillus rhamnosus.

Ovaj mlečni proizvod utiče na imunitet, zdravlje srca i zuba. Redovno konzumiranje jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, pokazuju rezultati studije američkog Univerziteta Tafts u Bostonu, koja je sprovedena na 2.000 ljudi.

Utvrđeno je da samo jedna šolja jogurta dnevno tokom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za 31 odsto.

Naučnici procenjuju da bi rizik od povišenog pritiska bio manji, kada bi samo dva odsto dnevnog kalorijskog unosa dolazilo od jogurta.

Takođe je odličan izbor i za zube jer jača zubnu gleđ koja štiti osetljivi dentin, i samim tim smanjuje mogućnost za razvoj karijesa.

Još jedno pozitivno svojstvo jogurta, naročito grčkog, je da obiluje proteinima i ugljenim hidratima, zbog čega se preporučuje nakon treninga, jer proteini omogućavaju brži oporavak i utiču na rast mišića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)