U trendu

Uz ovu sjajnu, ukusnu grickalicu zaboravićete na nesanicu

Ne možete da zaspite noću? I često uzimate tablete za spavanje ili suplemente melatonina?

Zašto ne probate da rešite problem ishranom, konkretno jednom fantastičnom namirnicom? Reč je o dragocenim pistaćima.

Pistaći obiluju antioksidansima, proteinima, zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim toga, sadrže visok procenat esencijalne amino kiseline zvane triptofan, koja stimuliše proizvodnju serotonina, hormona sreće i obezbeđuje dubok i miran san.

Melatonin je hormon koji se prirodno proizvodi u telu, posebno u epifizi mozga. Njegova glavna funkcija je da reguliše cirkadijalni ciklus, odnosno ritam spavanja i budnosti koji telo prati. Oslobađa se kada je tama i inhibira kada je svetlost, što pomaže da se biološki sat sinhronizuje u skladu sa okruženjem.

Osim što reguliše san, melatonin deluje i kao antioksidans, suzbija upale, jača imunološki sistem, poboljšava raspoloženje, sprečava ili ublažava džet leg, nesanicu, sezonsku depresiju i druge poremećaje spavanja. To je hormon koji se može dobiti putem suplemenata ili lekova.

Međutim, mnogo je bolja opcija da uzimate hranu koja podstiče oslobađanje melatonina i koja vam pomaže da brže zaspite.

Pistaći će vam pomoći da brže zaspite

Pistaći su orašasti plodovi koji vam mogu pomoći da brže zaspite, jer sadrže visok procenat triptofana, esencijalne amino kiseline koja proizvodi melatonin (hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja). Kao i serotonin (neurotransmiter koji podstiče spavanje i blagostanje).

Osim toga, pistaći imaju i druge zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje pamćenja, očuvanje kardiovaskularnog zdravlja, sprečavanje anemije i zatvora, i jačanje kostiju. A sve to zahvaljujući kalcijumu, magnezijumu, cinku, kalijumu, fosforu i gvožđu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.