U trendu

Večerom do opuštanja

Nekada je zajednička večera bila poput oaze i skloništa od dnevnih briga i obaveza. Eksperti, međutim, tvrde da se danas to pretvorilo u nešto sasvim suprotno.
"Danas smo stalno u nekoj gužvi, žurbi i toliko smo pojačali intenzitet naših života da čak nismo ni u mogućnosti da uvidimo koliko smo zapravo pod stresom. A ono što još manje uviđamo jeste da mi taj isti dnevni stres samo prenosimo za sto za vreme večernjeg obroka, koji je donedavno predstavljao mesto i trenutak za opuštanje, kao i za bezbrižno ćaskanje sa ostalim članovima porodice", ističe Mimi Donaldson, ekspert za stres i organizaciju vremena.
Zahvaljujući bučnim televizorima, mobilnim telefonima koji ne prestaju da zvone i obaveštenjima o pristigloj elektronskoj pošti koja se potkradaju negde u pozadini, u većini domova večera je podjednako stresna kao i ostatak dana. Ukoliko na sve ovo gledate sa negodovanjem i smatrate da nije vredno neke preterane pažnje, razmislite ponovo, jer su najskorija istraživanja pokazala da kod dece koja večeraju zajedno sa roditeljima postoji mnogo manja verovatnoća za stvaranje problema sa alkoholom ili drogama kad odrastu, a bolja su i u školi. Ono što su ova istraživanja dodatno pokazala jeste da su zapravo najprilagodljivija ona deca koja večeraju zajedno sa svojim roditeljima barem pet puta u toku nedelje. Isto tako, mnoga istraživanja potvrđuju i ističu veliki značaj porodičnih obroka, jer se time smanjuje verovatnoća da će deca u adolescentskom periodu propušiti ili propiti alkohol, prerano stupiti u seksualne odnose ili biti sklona započinjanju tuča.
Naravno, samo naše prepoznavanje važnosti opuštanja za stolom u vreme večere je jedno, a sprovođenje svega toga u delo nešto sasvim drugo. Kako bismo vam što više olakšali prelazak sa reči u dela, izdvojili smo neke korisne savete kako za večerom povratiti mir i spokoj i učiniti je poželjnim delom svakodnevnice.
Utišajte okolinu
Za oslobađanje od dnevnog stresa nema boljeg leka nego "utišati" inače bučnu okolinu. To znači: za stolom nema mobilnih telefona, TV je ugašen, kao i radio. Ono što bi trebalo da se čuje u pozadini jeste lagana opuštajuća muzika za koju se pouzdano zna da je dobra kao oružje protiv stresa. Dobro je napraviti svojevrsnu listu pesama u vreme trajanja obroka na kojoj će se nalaziti po jedna (tiha) omiljena pesma svakog člana porodice.
Postavljen sto
Za estetski doživljaj nije uvek neophodno koristiti najlepše posuđe u kući koje se čuva za posebne prilike. Stolnjakom u nekoj veseloj nijansi ili veselim dezenom, tanjirima u različitim bojama – možete postići lep efekat, koji će sve ukućane oraspoložiti. Možete za svaki obrok staviti i drugačije raznobojno cveće.
Svakako bi bilo idealno kada biste mogli da svaki obrok učinite svojevrsnim skloništem od dnevnih briga, ali će objektivno biti i onih dana kada to jednostavno nije moguće. Porodični obroci ne moraju biti striktno svake večeri. Ukoliko vam je lakše da okupite članove porodice za doručkom, onda se obavežite svi da ćete poštovati taj deo dana i provesti ga zajedno.
Na kraju, nije hrana najbitnija, već vreme i trenuci provedeni zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)