Voće koje mnogi zanemaruju, a tako je zdravo: Dobro je za creva i varenje, jača kosti, daje energiju i snagu

Prirodno slatke i izuzetno korisne, urme su odlične za naše zdravlje

Kada se govori o najzdravijem voću, na listi se uvek nađu i urme. Ovo voće mnogi koriste kao prirodan zaslađivač, te ga ljudi najčešće dodaju u smutije i kolače.

Urme se smatraju pravom riznicom vitamina, odlične su za odrasle, ali i za decu, a zbog uticaja na zdravlje preporučuju ih i stručnjaci.

Dobar su izvor energije, šećera i biljnih vlakana. Sadrže esencijalne minerale, vitamine kao što su tiamin, riboflavin, nijacin, folate, vitamin A i vitamin K.

Inače, naš proslavljeni teniser Novak Đoković je nedavno otkrio da u toku meča često jede urme i banane.

Foto: Pixabay/Pictavio

Kako piše „Bbcgoodfood“, ovo su top četiri zdravstvene prednosti urmi.

1. Bogate su antioksidantima

Urme su bogat izvor zaštitnih biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva. To uključuje polifenole, karotenoide i lignane, za koje se pokazalo da pomažu kod lečenja hroničnih bolesti.

2. Dobre su za creva i varenje

Tri urme obezbeđuju oko 18 odsto dnevne potrebe za vlaknima, koja podržavaju dobru funkciju varenja. Mala studija iz 2015. godine otkrila je da urme mogu smanjiti šanse za rak debelog creva zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i polifenola, koji takođe imaju korisne antimikrobne prednosti.

3. Jačaju kosti

Urme su izvor minerala koji su dobri za kosti. Sadrže selen, mangan, bakar i magnezijum, a ovi minerali su veoma važni za zdrav razvoj kostiju i snage, posebno kod starijih osoba jer njihove kosti slabe.

4. Odlične su za trudnice

Uključivanje urmi u ishranu tokom poslednjih nekoliko nedelja trudnoće može podstaći širenje grlića materic. Veruje se da jedinjenja u urmama oponašaju efekte oksitocina, hormona koji igra presudnu ulogu u procesu porođaja.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.