Vreme je za letnje čišćenje otrova iz tela: Ove namirnice vraćaju ravnotežu, pravo su blago

Ove namirnice mogu da vam pomognu da „očistite“ telo od otrova kada preterate sa nezdravom hranom, pravo su blago.

Ako ste se našli u situaciji da ste bili gladni, a zatim, u nedostatku uravnoteženih obroka, posegnuli za visokokaloričnom hranom koja nije nutritivno bogata, ne morate da brinete. Jednodnevno prejedanje nije toliko opasno, jer određene namirnice mogu pomoći vašem telu da lakše svari hranu.

Prejedanje će vas učiniti nadutim i tromim, a neki će se osećati krivim što su jeli previše šećera i ugljenih hidrata. Međutim, istraživanje sa UCLA otkrilo je da hrana bogata dokozaheksen-skom kiselinom, ili DHA omega-3 masnom kiselinom, može preokrenuti neke od efekata prejedanja nezdravom hranom i eliminisati otrov iz tela.

Losos

Masne ribe kao što su divlji losos i sardine i skuša sadrže više od 10 puta DHA od drugih izvora kao što su orasi, spanać i cela zrna. Ovo je dobro znati jer DHA štiti mozak od upalnih oštećenja, poboljšava učenje i pamćenje i leči moždano tkivo oštećeno fruktozom. Losos je takođe odličan izvor selena i vitamina D.

Čia i laneno seme

Kada vam je muka nakon prejedanja, čia i lanene semenke su odličan izbor. Sadrže mnogo omega-3 masnih kiselina u samo dve supene kašike, a takođe su pune vlakana koja pomažu u hranjenju crevnih bakterija i pomažu u gubitku težine. Pored toga, ova vlakna takođe pomažu da se isperu svi toksini koje ste konzumirali.

Orah

Samo jedna četvrtina šoljice oraha nudi više od 133% preporučenog unosa omega-3 masnih kiselina. Studija iz 2015. sugeriše da bi konzumiranje ove namirnice može dovesti do sveukupnije zdravije ishrane. Istraživači su otkrili da dodavanje 60 grama oraha dnevnoj ishrani tokom šest meseci dovodi do manjeg unosa nezdravih grickalica.

Aloe vera sok

Sok od aloe vere je ukusan način za čišćenje organizma nakon prejedanja. Nutricionista Niki Ostrover navodi da je ovo prva stvar koju preporučuje svojim klijentima nakon što pretjeraju sa konzumiranjem alkohola. Ovaj sok je pun vitamina, minerala i aminokiselina.

British Journal of General Practice navodi da aloe vera može smanjiti upalu creva i pomoći u popravljanju oštećenja u crevima. Takođe može povećati zdrave bakterije u crevima koje pomažu u varenju.

Temeljac

Čorba od kostiju takođe pomaže nakon dana prejedanja. Nutricionista Ostover navodi da su kuvane supe od kostiju lako svarljive, nadoknađuju izgubljene minerale i hranljive materije i jačaju creva. Supa omogućava telu da apsorbuje kalcijum, magnezijum, fosfor i minerale u tragovima.

Čaj od maslačka

Koren maslačka od kojeg se pravi ovaj čaj prepun je vitamina A, C i D. Takođe sadrži cink, gvožđe, magnezijum i kalijum. Osim toga, ima više beta-karotena po porciji od šargarepe. Za razliku od listova maslačka, čaj nije gorak, a ublažava i nadutost.

Fermentisana pića i povrće

Ako ste pretjerali sa šećerom, uključite u ishranu probiotik. Na ovaj način povećaćete hlorovodoničnu kiselinu koja će vam pomoći u varenju, a sve te dobre crevne bakterije pomoći će da se upije i razgradi šećer koji ste uneli.

Fermentisano povrće kao što su kiseli kupus, kimchi ili kiseli krastavci i slične namirnice vraćaju hranljive materije obezbeđujući punu dozu vitamina C, svih vitamina B grupe i bogatog dela aminokiselina, posebno lizina i metionina.

(klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.