Za ovu biljku kažu da je „sveti gral“ zdravlja: Svi stari narodi su je voleli i koristili zbog njene blagodeti

Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu, a raste i kod nas

Potočarka, dragušac, ugas ili vodeni ren je jedna od najblagodetnijih jestivih divljih biljaka.

Za potočarku se veruje da je bila osnovna namirnica u ishrani rimskih vojnika. Takođe je član porodice krstaša, uz kelj, brokoli, rukolu i prokulice.

Njena novootkrivena popularnost delimično je nastala zbog rastuće svesti o njenom gustom nutritivnom sadržaju.

O njenim blagodetima nešto više nam je ispričao Momčilo Antonijević – novinar, urednik, kulturolog, narodni travar i gerila baštovan.

– Potočarka je višegodišnja biljka visoka od 30 do 70 centimetara okruglih mesnatih tamnozelenih listova koja živi u vlažnim sredinama. Ima čupav korenu i sitne beložućkaste cvetiće sa četiri latice, koji su poređani grozdasto na stabljici. Cveta krajem proleća i tokom leta. Biljka ima neobičan, prepoznatljiv oštar ukus – počinje Momčilo o tome kako da prepoznamo ovu biljku.

Raste pored čistih reka, potoka i izvora, a Momčilo kaže da je uspešno sam gaji na terasi.

– Potočarka je pravi biljni rudnik minerala posebno joda, kalijuma i gvožđa. Bogata je vitaminima A, C, E, K , a sadrži i glikozid glikonasturicin od kog nastaje sumporno ertarsko ulje. Biljke sa sumpornim jedinjenjima (beli i crni luk, slačica, ren, dragoljub, potočarka) u narodnoj medicini koriste se kao odlični borici protiv različitih bakterija – govori nam Momčilo, pa dodaje:

– Njena lekovitost poznata je vekovima, gotovo svi stari narodi su je voleli i koristili. Deluje bakteriostatično i baktericidno, posebno se preporučuje se pušačima, ljudima koji pate od plućnih bolesti, kao i dijabetičarima. Deluje povoljno na žuč i bešiku. Odlična je prevencija protiv raka prostate, limfnih čvorova, želuca i debelog creva, zahvaljujući jedinjenju feniletil izotiocijanat koje sadrži. Preporučuje se kura potočarkom svima koji bi da ojačaju organizam i pobede malokrvnost. Ne preporučuje se trudnicama u velikim količinama.

Antonijević kaže da je u jelu koristi kao  svežu salatu začinjenu sa malo prirodnog jabukovog sirćeta i maslinovog ulja. Savetuje da je odličan dodatak sendvičima sa krem sirom i svežom paprikom. Svež sok potočarke uzima se tri puta na dan po jedna supena kašika razblažena sa pet kašika vode.

Termičkom obradom gubi svoju lekovitost, mada se u britanskoj kuhinji od nje pravi veoma ukusna čorba.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.