U trendu

Zaboravljena superhrana iz Sibira: Zdravija od svih drugih žitarica, štiti srce, snižava holesterol i topi kilograme

Došavši iz dalekog Sibira, iz surove planinske klime, uspevala je u teškim uslovima, pomažući opstanak čoveka.

Heljda je s razlogom proglašena superhranom. Ali to je nepravedno zanemareno u ishrani naših krajeva.

Ne sadrži gluten

Heljda se lako kuva, puna je vitamina B i mnogih hranljivih materija. Njenim mlevenjem dobija se brašno od kojeg se pripremaju hleb i peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od heljdinog brašna.

Heljda se sve više konzumira jer sadrži dijetalna vlakna, minerale kao što su fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan i osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima i smanjuje nivo šećera u krvi.

Ljudi koji izbegavaju gluten mogu bez razmišljanja da uživaju u jelima od heljde, koja snižava visok krvni pritisak i holesterol i tako održava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Često se služi kao prilog, zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Visok udeo proteina i vlakana sadržanih u heljdi pomažu u normalizaciji nivoa šećera u krvi, što je korisno za dijabetičare i sve one koji žele da se otarase viška kilograma. Pošto je lako svarljiva, heljda uspešno smanjuje i novi holesterol u krvi, a neka istraživanja su pokazala da utiče i na smanjenje visokog krvnog pritiska.

Zanimljivo je da se u kulinarskom smislu heljda zbog svoje hranljivosti smatra žitom, ali botanički spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad se svrstava i u voćku.

Možda ne znate, ali cvetovi heljde su veoma aromatični, zbog čega privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakteriše specifična tamna boja i jak miris, a bogat je i lekovitim svojstvima.

Heljda za gubitak težine

Masti u heljdinoj kaši su prisutne u manjim količinama i sa zdravstvenog stanovišta odlične su u ishrani jer sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina i lecitina, što je važno u razvoju dece.

Međutim, heljda se ne preporučuje u ishrani beba mlađih od godinu dana zbog velike količine vlakana koja otežavaju varenje i visoke energetske vrednosti. Pošto kaša od heljde ne sadrži gluten, pogodna je i za osobe koje boluju od celijakije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.