U trendu

Zašto bi žene starije od 40 godina trebalo da izbegavaju ovaj doručak?

Ne smatra se doručak uzaludno najvažnijim dnevnim obrokom, mnogo je razloga zašto ne treba preskakati doručak.

Naime, nakon spavanja potrebno je obnoviti rezerve energije, a uravnotežen doručak daje dovoljno energije za skoro ceo dan. Međutim, obično negde nakon 40. godine, kada se metabolizam uspori, određena hrana može postati kalorijska zamka. Dok neke namirnice pospešuju metabolizam, postoje druge koje usporavaju metabolizam i mogu dovesti do debljanja.

Šta bi trebala ukloniti s jelovnika?

U intervjuu za internet časopis shefinds.com, nutricionista Alison Sizmor upozorava na hranu koja sadrži puno ugljenih hidrata, ali malo zdravih masti i belančevina. To uključuje npr. gotove mafine, vafle ili čokoladna peciva iz supermarketa. „Kombinacija rafinisane pšenice i šećera nikako nije dobrodošla ako želite da zadržite visok metabolizam“, kaže Sizmor.

Ali, zašto su upravo slatka peciva toliko štetna?

Sadržaj šećera ili kalorija u hrani nije jedino što zabrinjava. „Takva hrana dovodi do enormnih oscilacija nivoa šećera u krvi, tako da u roku od nekoliko sati opet osećate glad. Kao rezultat toga jedete više tokom dana i brzo završite s viškom kalorija.“

Stručnjak za paleo dijetu Heder Rajli takođe upozorava na redovnu konzumaciju hrane s visokim udelom ugljenih hidrata i njene efekte na telo: „S vremenom dijeta s visokim udelom ugljenih hidrata može dovesti do gojaznosti i dijabetesa, jer naše telo prestaje da reaguje na insulin koji proizvodi nakon konzumacije ove namirnice kako bi šećer u krvi bio stabilan.“

Koje su alternative?

Umesto posezanja za slatkim pecivima ili muslijima koji sadrže šećer, nutricionisti preporučuju hranjiv doručak koji pospešuje metabolizam. Sizmor kaže da je „uravnotežen doručak belančevina, masti i složenih ugljenih hidrata (s vlaknima) važan, naročito za žene starije od 40 godina. Dobar, jednostavan primer su jaja na tostu od celovitih žitarica.“ Takođe, hleb s avokadom ili ječmena kaša s orasima i sveže bobičasto voće zdrava su alternativa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)