Zdravi brzi obroci za zaposlenu porodicu

Za mladu domaćicu, preuzimanje brige o ishrani čitave porodice može zvučati kao težak zadatak. Ipak, sve je izvodljivo uz dobru organizaciju i nekoliko korisnih saveta.
Obezbeđivanje zdravih obroka je imperativ za roditelje. Deca su stalno u pokretu i od njih imate stalno nove zahteve i nova pitanja. Čak i ako porodični obroci nisu ono što su nekad bili i kakvi su ostali u vašim sećanjima na sopstveno detinjstvo, ipak su i danas jednako važni. Svakodnevno okupljanje za stolom stvara čvrstu vezu među članovima vaše porodice. Porodični obroci takođe omogućavaju deci da steknu dobre manire za stolom. A, ako ih od malena učite zdravoj ishrani – to će im ostati za ceo život.
Kako da lepe porodične obroke uklopite u svoj predugački spisak dnevnih poslovnih obaveza? Evo nekoliko sugestija.
Ne zanemarujte doručak
Mnogo puta ste čitali o važnosti doručka, a to nije nutricionistički mit, već dokazana činjenica. Probudite se dovoljno rano da biste imali vremena za doručak sa porodicom, kada ste svi tu. Pored toga što ćete zajednički započeti dan, imaćete i mnogo hranljivih koristi. Zdrav hranljivi doručak donos vama bolju koncentraciju za posao, a deci više energije za školske obaveze.
Pri izboru namirnica, treba da imate na umu sledeće: složeni ugljeni hidrati su stub-temeljac dobrog doručka, zato što obezbeđuju dugoročan izvor glukoze za mozak i telo. Takođe, koristan prvi jutarnji obrok treba da sadrži proteine, vlakna i neke zdrave masnoće, da bi se osećaj sitosti duže održao.
Dobar izbor su cerealije, kao na primer ovsena kaša sa mlekom, u koju možete dodati iseckano sveže ili sušeno voće.
Evo još nekih predloga:

  • Integralni tost namazan nemasnim čedar sirem; uz to šoljica iseckanog voća.

  • Kikiriki-puter namazan na palačinke; uz to pola čaše grožđa.

  • Dimljena lososovina uz integralni hleb i nemasni sir; uz to nemasno mleko.

  • Nemasni voćni jogurt u koji ćete ubaciti hrskave cerealije, pola šolje koštunjavog voća i pola šolje kupina ili malina.

Ne zanemarujte večeru
Da bi celokupna ishrana vaše porodice bila uravnotežena, i ostale obroke treba dobro osmisliti. Nije svaki zdrav obrok potrebno dugo pripremiti. Možete se slobodno poslužiti trikovima savremenog doba: smrznuti plodovi mora, voće ili povrće – pogodni su za brzo i lako pripremanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.