Zdravlje iz tanjira

Kad malo stavite prst na čelo i razmislite, shvatićete da su zdrava ishrana i borba za očuvanje svoga tela glavni životni trendovi. Prevencija je uvek najbolje rešenje. U tom smislu, nije čudo što veliki broj proizvođača hrane smanjuje količinu ugljenih hidrata u svojim proizvodima, što se odnosi i na popularne slatkiše i brzu hranu, kao i na brojna bezalkoholna pića i sokove. Svi su, izgleda, postali svesni toga da se pravilnijom ishranom može smanjiti gojaznost, a samim tim i rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Između ostalog, uvek je preporučljivo korišćenje soje, a s druge strane, u porastu je i takozvana obogaćena hrana, tj. namirnice u koje proizvođači ubacuju razne vitamine i minerale, a njihov ukupan broj uvek je utisnut na etiketi koja se nalazi na poleđini proizvoda. Inače, kupci obično ne obraćaju pažnju na nalepnice na kojima su nabrojani svi sastojci i ukupan broj kalorija, što je veliki propust. To ne bi trebalo da vam se događa – morate znati šta unosite u svoj organizam.

Da biste se izborili sa gojaznošću koja vreba sa svih strana, posebno u vreme zimskih krkanluka, trudite se da pijete što više vode. Konsumiranje vode ubrzava metabolizam, pa on onda brže sagoreva kalorije. Sa pola litra popijene vode u toku jednog dana metabolizam dobija na svom ubrzanju između 30 i 50 procenata. To ubrzavanje počinje desetak minuta pošto se voda popije, a traje 30 do 40 minuta. Prema preciznijim računicama, osoba koja pije litar i po vode dnevno sagori u toku godine sedamnaest i po hiljada kalorija više. Kada se to prevede na kilograme, ta osoba gubi godišnje između dva i po ili tri kilograma.

Poznata vam je ona fraza „vaše telo je vaš hram“. Možda je i otrcana, ali verujte – nema veće istine od toga, jer kada se brinete o sebi, istovremeno vršite sjajnu prevenciju protiv svih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.