Zeleni čaj je veoma zdrav, ali samo ako ga pravite na OVAJ NAČIN!

Nije na odmet znati…

Zima je idealan period da, ako već niste, počnete sa konzumiranjem čajeva, a jedan od najzdravijih smatra se upravo zeleni čaj.

Postoje studije koje upućuju na to da zeleni čaj snižava holesterol, za razliku od kafe, koja podiže nivo holesterola. Zeleni čaj sprečava nakupljanje LDL (lošega kolesterola) u vašim arterijama, što smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. Kada je reč o koži, veruje se kako zeleni čaj poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake. Osim toga, ima protivupalna svojstva, pomaže umiriti osetljivu kožu, štiteći je od daljnje iritacije. Zbog visokog udela polifenola, smatra se da pomaže u sprečavanju karijesa te da uništava bakterije koje izazivaju neugodan zadah iz usta, pa je ekstrakt zelenog čaja danas čest sastojak zubnih pasti. Postoje studije koje pokazuju i to da dve šoljice zelenog čaja na dan podižu raspoloženje, odnosno teraju depresiju.

Predstavljamo vam još 5 najvećih prednosti pijenja zelenog čaja:

Pospešuje koncenraciju
Sadrži vitamine C i E
Moćan antioksidans
Čisti organizam od toksina
Pozitivno utiče na raspoloženje
Najbolje ga je piti sveže pripremljenog

Zeleni čaj, kao i većina čajeva, ne sme se pripremati s kipućom vodom već vodom koja je zagrejana na 60-70°C, dakle malo pre ključanja. Najveću korist od zelenog čaja imaćete ako pijete tek pripremljeni čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Takođe, ga je dobro promešati kako bi se oslobodilo više katehina, aktivnih sastojaka čaja. Dodavanje mleka bolje je izbegavati jer studije pokazuju da ono zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog čaja. Bolje ga je piti s malo limuna jer velike količine čaja mogu zaustaviti upijanje gvožđa iz voća i povrća, a vitamin C to sprečava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar