U trendu

Želite da živite duže? Jedite ove namirnice, kažu stručnjaci

Ne postoji čarobna hrana. Ako želite da budete zdravi, važno se hraniti se uravnoteženo, baviti se fizičkom aktivnošću i suzdržavati od pušenja i konzumacije alkohola.

„Kao dijetetičarka uvek govorim ljudima da jedu hranu duginih boja jer svaka boja predstavlja različite hranjive materije koje nam pomažu da dugoročno ostanemo zdravi. Ključno je stvoriti ravnotežu pronalaženjem hrane u kojoj uživate i koja je zdrava“, rekla je Mekenzi Burdžis.

Njena koleginica Elena Paravantes, stručnjak za mediteransku ishranu i autorka knjige The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners, kaže: „Važno je napomenuti da dugovečnosti doprinosi kombinacija faktora zdravog života, a ne samo određene namirnice.“

Ipak, ove dve dijetetičarke otkrile su superhranu koja, dokazala su istraživanja, podržava dug život.

1. Lisnato zeleno povrće

„Lisnato zeleno povrće, poput spanaća, kelja i blitve, obiluje hranjivim materijama. Bogato je vitaminima i antioksidansima koji mogu smanjiti oksidativni stres. Istraživanje je pokazalo da je konzumacija barem jedne porcije lisnatog zelenog povrća dnevno rezultirala sporijim kognitivnim padom“, ističe Paravantes.

2. Bobičasto voće

Započnite dan borovnicama ili malinama. Možete ih dodati ovsenim pahuljicama ili svom smutiju.

„Bobičasto voće duguje boju antocijanima. Oni su detaljno proučavani, a neka istraživanja ukazuju da su potencijalna pomoć protiv starenja“, kaže Burdžis.

3. Srdela, inćuni i losos

Paravantes masnu ribu smatra posebno dobrim izborom za starije od 50 godina. Kako kaže, ona je izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju protivupalna svojstva i mogu zaštititi od bolesti kao što su artritis i bolesti srca.

4. Karfiol

Karfiol je s razlogom od davnina veoma popularna namirnica.

„Ima malo kalorija, a puno hranjivih materija poput vitamina C, folata i vlakana. Karfiol takođe sadrži vrstu biljnog pigmenta zvanog antoksantin, koji ima protivupalno delovanje. Smanjenje upale pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i može doprinijeti dugovečnosti“, tvrdi Burdžis.

5. Paradajz

Paradajz je izvor antioksidansa likopena, koji ne samo da može da zaštiti od određenih vrsta raka nego je i karotenoid koji može zaštititi kožu od oštećenja od sunca, kaže Paravantes citirajući istraživanje objavljeno u British Journal of Nutritionu. Osim toga, paradajz je izvrstan izvor kalijuma, koji igra važnu ulogu u kontroli krvnog pritiska.

6. Biljni čajevi

Paravantes preporučuje svakodnevno ispijanje biljnih čajeva poput žalfije i komorača.

„Konzumacija biljnih čajeva koji su bogati antioksidansima i polifenolima povezana je s dugovečnošću. Piju se svakodnevno, obično dva puta dnevno“, objašnjava ona.

7. Tamna čokolada

U tamnoj čokoladi nalaze se polifenoli. Oni umanjuju znakove upale i posebno su korisni u zaštiti krvnih sudova od oštećenja kako starite. Burdžis savetuje da konzumirate čokoladu s visokim procentom kakaa (iznad 70 posto) kako biste dobili najbolje od dnevne doze slatkog.

8. Mahunarke

I na kraju, mahunarke su neizostavan deo ishrane jer su prepune zasitnih proteina i vlakana. Na primer, šoljica kuvanog sočiva sadrži 18 grama proteina i 15 grama vlakana.

„Oni su takođe puni flavonoida. Nedavna istraživanja su dokazala da flavonoidi dugoročno pomažu u održavanju zdravlja našeg mozga“, zaključuje Burdžis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar