U trendu

Znate li koje su najgore namirnice za zdravlje srca? Ove tri izbegavajte u širokom luku

Iako se danas restorani (posebno s brzom hranom) često i otvoreno hvale sa specijalitetima na svinjskoj masti i i s ‘brdom kalorija’, lekari često napominju da zbog srca takvu hranu treba izbegavati uvek, bez obzira na životnu dob, a premda nam nijedna namirnica neće izazvati infarkt i naglo zaustaviti srce, dr. Džef Eterton naglašava da možemo uživati baš u svakoj vrsti hrane; dokle god sledimo nepisano pravilo koje važi za sve životne radosti i užitke; ono o umerenosti, prenosi Thrillist.

U protivnom, nakon dugog vremena konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje,  ističe dr. kardiolog.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok udeo zasićenih i trans masti, dve stvari koje bi trebalo da čine mali procenat naše ishrane. A od svih se prženih užitaka pomfrit ističe kao najgori. ‘Kao da ste uzeli komad čistog ugljenog hidrata, a zatim ga popržili i dobro posolili’, objašnjava Eterton, ali ‘problem je što nam tela žude za natrijumom i lošim masnoćama’. Pomfrit, savetuje on, pokušajte da zamenite zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su takođe ukusne.

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice)

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i viršle) povećava rizik od zatajenja srca. Ali, suprotno ustaljenom mišljenju, Eterton kaže da slanina nije najgora namirnica u kategoriji; zbog većeg udela zasićenih masti najgora je kobasica. ‘Zato se možda možete osećati malo bolje ako za doručak uz jaja ispečete par komada slanine’, kaže lekar, a prenosi Večernji list.

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti, kao i materiju koja je nalik aminokiselinama, L-karnitin, a loša je za zdravlje srca. ‘Kako biste bili sigurni ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 posto ishrane’, rekao je kardiolog, a dodaje da to, premda mnogi kažu da ne spada u crveno meso, važi i za svinjetinu koja je takođe puna zasićenih masti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar