U trendu

Znate li koji je najzdraviji način pripreme jaja? Ne dodaje nikakve nepotrebne kalorije!

Jaja su jeftina, ali neverovatno hranjiva hrana. Sadrže relativno malo kalorija, ali i belančevine, vitamine, minerale, zdrave masti i mnoge druge hranjive materije u tragovima.

Ipak, način na koji pripremate jaja može uticati na njihovu hranjivost. Zbog toga pogledajte analizu najpopularnijih metoda pripremanja:

Kuvana

Tvrdo kuvana jaja kuvaju se u ljusci u šerpi ključale vode između 6 i 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da žumance bude tvrdo. Što ih duže budete kuvali, žumance će postati tvrđe.

Poširana

Poširana jaja se pripremaju tako da se razbiju u vodi koja je na temperaturi između 71 i 82 stepeni i kuvaju se 2,5 do 3 minuta.

Pržena

Pržena jaja se razbiju u vruć tiganj u koji ste prethodno dodali masnoću. Možete ih pržiti samo s jedne strane kako biste dobili jaje na oko ili s obe strane.

Pečena

Pečena jaja pripremaju se u vrućoj rerni u posudi.

Kajgana

Kajgana se priprema tako da se jaja izmute u posudi, potom uliju u vruć tiganj i mešaju na laganoj vatri dok se ne ispeku.

Omlet

Da biste napravili omlet, jaja se izmute, uliju u vruć tiganj i polako peku na laganoj vatri dok ne postanu čvrsta. Za razliku od kajgane, omlet se ne meša nakon što se jaja izliju u tiganj.

Mikrotalasna peć

Mikrotalasne peći mogu se koristiti za pripremanje jaja na mnogo različitih načina. Za kuvanje jaja u mikrotalasnoj peći potrebno je mnogo manje vremena nego za šporetom. Međutim, obično nije dobra ideja jaja u ljusci pripremati u mikrotalasnoj zato što se pritisak u njima može brzo povećati i ona mogu eksplodirati.

Kuvanje jaja neke hranjive materije čini svarljivijim
Kuvanje jaja čini ih sigurnijima za jelo, a takođe olakšava probavu nekih njihovih hranjivih sastojaka. Jedan od primera za to su proteini u jajima. Studije su pokazale da ona postaju svarljivija kad se zagreju.

Jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko telo moglo da iskoristi 91% proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51% u sirovim jajima, piše Healthline.

Smatra se da do ove promene prilikom varenja dolazi jer toplota uzrokuje strukturne promene u proteinima jaja. U sirovim jajima veliki proteinska jedinjenja odvojena su jedna od drugih i spojeni su u složene, uvijene strukture. Kada su proteini kuvani, toplota prekida slabe veze koje ih drže u formi. Proteini tada stvaraju nove veze s ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuvanom jajetu lakše su za vaše telo.

Proteini u sirovim jajima takođe mogu ometati dostupnost mikrohranjivog biotina. Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H. U sirovim jajima protein u belancima pod nazivom avidin veže se na biotin, čineći ga nedostupnim vašem telu za upotrebu. Međutim, kada se jaja kuvaju, toplota uzrokuje strukturne promene u avidinu, što ga čini manje efikasnim u vezivanju na biotin. To olakšava apsorpciju biotina.

Iako kuvanje jaja čini neke hranjive materije lakše za varenje, one mogu oštetiti druge.

Ovo nije neobično. Kuvanje većine namirnica rezultiraće smanjenjem nekih hranjivih sastojaka, posebno ako se pripremaju na visokim temperaturama u dužem vremenskom razdoblju.

Studije su ispitale ovaj fenomen u jajima. Jedno istraživanje je otkrilo da se u jajima kuvanjem smanjuje udeo vitamina A za oko 17 do 20%. Kuvanje takođe može značajno smanjiti broj antioksidanata u jajima, a jedno je istraživanje pokazalo da uobičajene metode pripremanja, uključujući mikrotalasni peć, kuvanje i prženje jaja, smanjuju broj određenih antioksidanata za 6 do 18%.

Takođe, kad se jaja pripremaju na visokim temperaturama, holesterol u njima može oksidirati i stvarati jedinjenja poznate kao oksisteroli. Neke ljude to zabrinjava, budući da su oksidirani holesterol i oksisteroli u krvi povezani s povećanim rizikom od srčanih bolesti

Sve u svemu, kraće i manje vrele metode kuvanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranjivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga pečena u rerni, u obliku fritate i kuvana (tvrda ili meka) jaja mogu biti najzdravija za jelo. Ovi načini pripremanja takođe ne dodaju nikakve nepotrebne kalorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.