Znate li šta se dešava u organizmu kada pijete energetska pića svaki dan?

Ruski nutricionista Olga Korabljova za Sputnjik je otkrila kakve su posledice za organizam, ako se redovno koriste energetska pića.

Prema njenim rečima, u energetskim pićima se nalaze visoke doze stimulativnih supstanci, kao što su kofein, guarana, žen-šen i taurin (organska kiselina). Efekat od takvih napitaka može da traje oko tri-četiri sata, a zatim nastupa još veći umor.

„Nalet energije se smenjuje njenim padom, jer se stimulativni efekat obezbeđuje na račun unutrašnjih rezervi organizma. U slučaju da se energenti jednokratno koriste nije opasno, ali svakodnevna upotreba izaziva probleme sa nervnim sistemom, pa nastaje depresija i osećaj pritiska“, izjavila je ekspert.

Korabljova je dodala, da energetska pića mogu dodatno da vrše pritisak na srčani mišić pa ih ne treba konzumirati zajedno sa kofeinom, alkoholom ili ih koristiti posle velikog fizičkog napora.

„Nekontrolisana upotreba energenata može izazvati hipertenziju, migrene, narušiti srčani ritam i izazvati probleme sa digestivnim traktom. Ova pića su gazirana zbog čega u velikim dozama mogu povećati kiselinu u želucu i izazvati nadutost i dijareju“, upozorila je nutricionista.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.