3 stvari koje svi radimo zimi, a uništavaju kožu

Šta ne treba da radite kada je hladno vreme jer dovodi do oštećenja kože

Mnogi ljudi imaju problema sa suvom kožom, naročito tokom zime kada se simptomi dodatno pogoršavaju.

Naime, usled izlaganja hladnoći koža se isušuje i postaje nadražena, što nam otežava svakodnevne aktivnosti. Osim toga, javlja se i svrab, osećaj neprijatnosti i crvenilo.

Međutim, obično nismo svesni da neke stvari koje svakodnevno radimo zapravo još više oštećuju našu kožu.

Sapun čisti ruke od bakterija, ali sklanja esencijalna ulja s njih, što dovodi do isušivanja kože. Sve dok ruke ne perete više od deset puta dnevno, ne morate da se brinete o ovom problemu.

Takođe, dezinfekcijsko sredstvo za ruke nije dobro rešenje jer sadrži alkohol koji uništava spoljašnji sloj ruku, što iritira kožu i izaziva ljuštenje. Stoga, nakon što ruke dezinfikujete, namažite ih losionom kako biste ih zaštitili.

Vruća voda dok se tuširamo nas greje zimi, ali skida zaštitni sloj kože, što dovodi i do ljuštenja, isušivanja i guljenja kože. Stoga, treba da izbegavate tuširanje prevrućom vodom.

Uzrok može biti ekcem

Ekcem na rukama može biti jedan od uzroka suve kože.  Reč je o upali kože koja ima neugodne simptome, kao što su svrabi ljuštenje zahvaćenog dela tela. Zimski vazduh je uzročnik ekcema. Leči se kremom koju prepiše lekar ili apotekar, piše allure.com.