najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Aloe vera kao lek

Aloe vera, poznata kao eliksir mladosti, potiče iz grupe kaktusa. Ima široku primenu, kao sastojak u proizvodima za negu kože, u kozmetičkim proizvodima, piću i sl.

Gel aloe vera sadrži vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E i folnu kiselinu, minerale, aminokiseline i enzime koji pomažu u varenju belančevina, ugljenih hidrata i masti.

Aloe vera ima široku primenu u medicini i kozmetici. U kućnoj primeni dobra je za manje posekotine, opekotine, ogrebotine i opekotine od sunca, pri čemu se gel iz lista koristi za ranu. Međutim, njeno lekovito svojstvo može da bude kontraproduktivno, jer nije pogodna za duboke posekotine ili teške opekotine, a ponekad izaziva i alergijske reakcije.

Njena primena ima uticaja na psorijazu, na masnu kožu, seboroju i perut, genitalni herpes kod muškaraca, na osobe koje se preterano znoje.

Napominjemo da, ako se preterano pije sok od aloe vera, može doći do dijareje i grčeva.

Preparate na bazi aloe vera treba koristiti na osnovu propisanih uputstava, ali i potražiti savete lekara pre uzimanja.

Aloe vera i rak

Jedna studija koja se bavi proučavanjem kancera upozorava da ne bi trebalo koristiti aloe vera u lečenju raka. Utvrđeno je da trenutno nema dokaza o njenom efektu na rak, a navodi se da čak može doći do nuspojava pri korišćenju aloe vera za lečenje karcinoma.

Neka druga istraživanja ukazuju na to da aloe vera može pomoći u radioterapiji kože. I posle operacije, aloe vera može da se koristi kao prevencija zarastanja rana, ali je treba koristiti u dogovoru sa lekarom.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike