Čuvajte srce

Ponestaje vam daha pri najmanjem naporu, osećate umor, a jedva da ste napravili nekoliko koraka? To su simptomi koji nagoveštavaju da nešto nije u redu i da na njih treba obratiti pažnju. Da li ste se nekada žalili na otežano disanje, gušenje, suv kašalj, oticanje nogu, pojačano noćno mokrenje, zamor, malaksalost, zbunjenost ili gubitak pamćenja? Ukoliko jeste, a niste ništa preduzeli povodom toga, krajnje je vreme da posetite kardiologa kako biste proverili rad svog srca. Nije neophodno da budete preterano zabrinuti (niko ne želi da bude obeležen kao hipohondar), ali morate znati svoje zdravstveno stanje.
Ukoliko se određene bolesti otkriju na vreme, veća je verovatnoća da će biti izlečene ili da će u određenom periodu biti smanjeni svi neželjeni efekti, koji ponekad mogu da budu i fatalni. Mnogobrojnim testovima koje treba s vremena na vreme uraditi možete olakšati i svom lekaru pri izboru najboljeg načina lečenja. Bez obzira na to da li je reč o laboratorijskim nalazima ili rendgenskim snimanjima, potrebno je da znate stanje najvažnijeg organa u svom telu.
Pored toga, uvek treba imati svest o načinu na koji se hranite. Nije potrebno da budete pod lekarskom terapijom da biste s vremena na vreme primenili dijetetski režim ishrane, koji podrazumeva izbacivanje soli, jer ona najviše doprinosi zadržavanju tečnosti u organizmu. Trebalo bi izbegavati i kofein, čaj, koka-kolu, jer je to stimulans koji može da prouzrokuje nepravilan rad srca.
Ukoliko ne želite da se nađete u situaciji koja je u najmanju ruku zabrinjavajuća, nemojte sebi dozvoliti tu slabost da vam srce jednostavno zataji. Bez obzira na strah od onoga što biste mogli da čujete, spakujte se i posetite svog lekara. Nije potrebno da vas loše posledice nateraju na taj korak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.