Da li je olovo u karminu opasno po zdravlje?

Prema američkoj Administraciji za hranu i lekove (FDA), olovo u karminu nije opasno. Administracija je 2010. godine uradila analizu 400 karmina i nije pronašla nijedan razlog za brigu.
Na svom sajtu oni su objavili da ne misle da su nivoi olova u karminima opasni po zdravlje. Prosečna pronađena koncentracija bila je 1,11 miligrama po kilogramu. To je slično proseku od 1,07 mg/kg koji je otkriven u jednom ranijem istraživanju. Ovi nivoi olova su u granicama preporučenog i dozvoljenog kada je reč o kozmetici i karminima.
Ipak, u nekim karminima nivo olova bio je i viši od 7 mg/kg. Kampanja za bezbednu kozmetiku (The Campaign for Safe Cosmetics) zatražila je od FDA da ustanovi granične vrednosti kada se radi o nivou olova u karminima. Trenutno FDA nema utvrđenu gornju vrednost za količinu olova u kozmetici. Postoje samo specifikacije za količinu olova u aditivima koji se koriste u kozmetici. FDA svojim propisima reguliše bezbednost kozmetičkih proizvoda, i to u skladu sa Aktom o hrani, lekovima i kozmetici. Kozmetika mora biti bezbedna za korišćenje, a to se mora nalaziti u uputstvima na pakovanju.
Ipak, kozmetičke kompanije u Americi ne moraju da dobiju pretprodajno odobrenje za svoje proizvode. Kampanja za bezbednost kozmetike traži od Administracije za hranu i lekove da ozbiljnije reguliše olovo u karminima i da u okviru kampanje Kiss Lead Goodbye (zbogom poljupcu sa olovom). Potrošači mogu da pošalju video klipove i slike kako bi podržali kampanju da se olovo u karminima smanji na najmanju moguću količinu.
Administracija za hranu i lekove je, na osnovu istraživanja na američkom tržištu kozmetike, objavila da su najveće količine olova pronađene u sledećim karminima: Maybelline Color Sensational, Maybelline Pink Petal sa 7,19 mg/kg, dok je karmin L’Oreal’s Colour Riche Volcanic bio drugi sa 7 mg/kg.
Napomena
Što se tiče sadržaja olova u karminu, kakvo je stanje na evropsom i našem tržištu nije nam poznato. Nadamo se da se bar povremeno vrši kontrola ovih artikala na našem tržištu i da nam proizvođači i distributeri karmina nude kozmetičke proizvode koji ne škode zdravlju.
U EU postoji organizacija Rapeks (sistem brze razmene informacija o nebezbednim proizvodima) koji na poseban način brine o potrošačima.
Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Centar potrošača Srbije (CEPS) – samo su neke od organizacija koje se bore za kvalitet i ispravnost namirnica koje koristimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.