Dojenjem protiv dajabetesa?

Dojenje je prirodni proces pri čemu beba i majka uživaju, naročito zbog bliskosti.

Zdravstveni radnici navode da dojenje ima dosta prednosti, ali neki pominju i mane.

Jedna skorija studija pokazuje da dojenje smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, gde dojenje duže od dva meseca smanjuje čak 50% šansu za dobijanje dijabetesa tipa 2 kod majki koje su imale gestacijski dijabetes (povišena vrednost šećera u krvi).

Suština ove studije je da se posebna pažnja obrati na dojilje visokog rizika (gojazne ili žene sa trudničkim dijabetesom), ali studija ne pokazuje da dojenje dovodi do manjeg rizika od dijabetesa tipa 2, već samo pokazuje međusobnu povezanost ova dva faktora.

Tokom ove studije praćeno je 900 žena koje su imale dijabetes u toku trudnoće i koje su rodile bebe. U tom periodu njih 12% je dobilo dijabetes tipa 2.

U zavisnosti od toga kako majke hrane svoje dete, postoji pet kategorija hranjenja:

  • samo dojenje
  • samo veštačko mleko
  • mešovito hranjenje
  • uglavnom dojenje
  • uglavnom veštačka formula

Mame koje su isključivo dojile svoje bebe imale su 54% manji rizik da obole od dijabetesa u poređenju sa mamama koje koriste veštačko mleko, dok mame koje kombinuju hranu imaju za trećinu manju šansu za dijabetes tipa 2.

Sa druge strane, i dužina dojenja utiče na rizik za dobijanje dijabetesa tipa 2. Najbolje je da svaka majka doji duže od 10 meseci, sve ispod dva meseca predstavlja rizik.

Sada se postavlja pitanje kako dojenje smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Dojenje proizvodi prirodni insulin u telu i smanjuje nivo glukoze u krvi. Dojenje koristi glukozu iz masti i krvi tako što se hranljive materije za mleko prenose iz krvotoka u tkivo dojke za proizvodnju mleka.

Inače, dojenje oporavlja telo nakon porođaja i resetuje metabolizam. Nakon napora organizma tokom trudnoće i za vreme porođaja, ali i još nekoliko drugih fizioloških izgleda – može se objasniti kako dojenje smanjuje rizik od dijabetesa. Jedna stvar je promena u težini majke, ali ne važi kod svih jer ima mnogo varijabilnosti u reagovanju tela žena na trudnoću i dojenje.

Žena sa višim stopama komplikacija u trudnoći poput gesticijskog dijabetesa – obično iz više razloga imaju manju verovatnoću za dojenje.

Zaključak

Kao zaključak treba navesti da strategija smanjenja rizika od dijabetesa treba da počne tokom trudnoće i da se nastavi kada se beba rodi, u smislu gubitka težine, ishrane i povećanja fizičke aktivnosti, a sve to u cilju zdravlja kako bebe tako i mame.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.