Ekrani remete san

Da li je korišćenje ajpeda (odn. tablet računara) ili laptopa poslednja stvar koju ste uradili pre spavanja? Novo istraživanje pokazuje da će nekoliko noćnih sati pre spavanja sa "kućnim" ("krevetskim") mobilnim uređajem sa ekranom (tablet računar, ajpod, ajfon, mobilni telefon, laptop) – neminovno napraviti pustoš u vašem snu. Svetlo koje emituju ovi uređaji može da potisne melatonin – hormon koji pomaže u kontroli sna i ciklusa buđenje, tzv. cirkadijskih ritmova.
Istraživači su ispitivali uticaj tablet računara (nekoliko proizvođača i nekoliko verzija) na spavanje. Korišćenjem tablet računara dva sata pre spavanja došlo je do potiskivanja melatonina za oko 22% kod ispitanih osoba. Nalazi su objavljeni u časopisu "Applied Ergonomics".
"Što su svetla sa ekrana (displeja) uređaja bliža očima, veći je potencijal da se poremeti melatonin nego od TV-a, koji je obično udaljeniji od očiju", kaže istraživač Mariana Figuero, vanredni profesor na Politehničkom institutu Rensselaer Troy u Njujorku.
Ajfon i drugi manji mobilni uređaji manje utiču na cirkadijalni ritam (kada se koriste za kucanje poruka ili gledanje nekih sadržaja). Manji uređaji emituju manje svetla i manje utiču na snabdevanje organizma melatoninom, ali i dalje mogu da ometaju san odlaganjem spavanja.
Saveti
Ako niste spremni da se odreknete svog tablet računara (laptopa ili ekrana mobilnog telefona) pre spavanja, evo nekoliko saveta da ne budete umorni sledećeg dana.
Investirajte u filter
Jeftini filteri mogu pomoći da se smanji sjaj ekrana i time smanji uticaj na melatonin. Potražite filter koji prigušuje svetlosni spektar talasnih dužina ispod 520 nanometara (nm). I sa ovakvim filterima još uvek može da se vidi ekran i koristi računar, iako su boje malo izmenjene.
"Dimmer" funkcija
Tokom istraživanja, učesnici su koristili tablet računare u punoj svetlosti. Korišćenjem automatske funkcije "dimmer", smanjuje se količina svetlosti koja dolazi do očiju. Stručnjaci savetuju da kada se koristi ta opcija, treba isključiti i svetla u spavaćoj sobi.
Distancirajte se od tablet računara
"Blizina je bitna – distancirajte se", kaže profesor Majkl Breus. "Kada koristimo ove uređaje, držimo ih bliže licu nego što to činimo gledajući TV ili sedeći pored kompjutera."
Uvedite elektronski policijski čas
Kada se noću koriste ovi uređaji, oni zavaravaju naš organizam, pa on ima utisak da je jutro ili dan. Ovaj poremećaj cirkadijalnog ritma može da utiče na učenje kod dece školskog uzrasta. Zato, iako nije popularno, korisno je deci ograničiti noćnu upotrebu ovih uređaja.
Napomena
Iako u našim krajevima ima mnogo manje pomenutih elekronskih uređaja u opticaju nego u zapadnim zemljama, ovo istraživanje i navedeni saveti mogu nam pomoći da shvatimo zašto ponekad imamo probleme sa spavanjem ili zašto su naša deca često umorna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.