U trendu

I vi spavate na stomaku? Prestanite – odmah!

Većina ljudi voli da spava na stomaku jer se tako njihovo telo maksimalno opušta i taj položaj pomaže da lakše utonu u san. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi neka bol i simptomi koje osećate mogli biti prouzrokovani upravo tom vašom navikom.

Ako je za one s apnejom ovaj položaj spavanja odličan, on može prouzrokovati druge probleme, a prvi od njih je bol u leđima. Kako biste mogli normalno da dišete morate, naravno, okrenuti glavu u stranu, a taj položaj vrata nije dobar, prenosi Večernji list.

„Mišići vrata se istežu i to utiče na ukočenost, bol u vratu i glavobolje. Povećava se pritisak duž živaca koji izlaze iz kičme, što može izazvati ukočenost i utrnolost vrata i u ruke. Uz to, kada spavate na stomaku, vaše telo može upasti u dušek, a tako neće biti podržana prirodna krivina kičme i biće povećan pritisak na lumbalni deo kičme“, tvrdi Erik Nans, ortopedski hirurg.

Spavanje sa licem na jastuku može uticati na bubuljice i akne, s obzirom na to da ulja i prljavština iz jastuka i kose začepljuju vaše pore.

„Proizvodi za kosu, pogotovo ulja i serumi, prenose se na jastuk, a sa jastuka na čelo i najčešće prouzročuju nastanak bubuljica.“

Nans savetuje da spavate na boku i stavite jastuke između nogu i ruku. Ako baš nikako ne možete odustati od ovog položaja pri spavanju, nabavite kvalitetan dušek i ne prevelik jastuk.

(Večernji list, N1 Zagreb)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.