Imunološka strategija (1)

Naš imunološki sistem je izvanredno snažan, što znači da ga je teško poljuljati. Ali onda kada se on poljulja, čuvajte se brzih i jednostavnih rešenja. Moderni lekovi često umeju da budu neuspešni, a svaki put kada mi preduzmemo neki korak, virusi i bakterije smišljaju neki novi kontranapad. Naš imuni sistem predstavlja prvu i poslednju liniju odbrane organizma protiv "napasnika". Zbog toga se treba ozbiljno pripremiti za imunološki rat kako bi svi nepoželjni napasnici pobegli u potrazi za nekim lakšim plenom.
Za početak, priča o neprevaziđenoj bakinoj pilećoj supici nimalo nije nebitna. I kada bismo je konsumirali redovno, njen status najvećeg neprijatelja gripa i prehlade ne bi bio samo deo urbane legende. Sve ono što ta prijatna tekućina poseduje u sebi obezbeđuje da naš imuni sistem bude u vrhunskoj formi. Uopšte uzev, unošenje kalorija je neophodno za stvaranje antitela i za njihovo dopremanje do fronta kada klice krenu u napad. Kada se unos kalorija smanji, najvitalnije su funkcije za preživljavanje, dok je imuni sistem ostavljen da funkcioniše sa deficitim. Šta je rešenje? Raznovrsna ishrana, šta drugo. Potrudite se da na spisku za nabavku ima proizvoda u bar pet različitih boja.
Nedovoljan san nepovoljno utiče na imuni sistem i time otvara vrata prehladi, infekcijama i drugim neželjenim bolestima. Za sve ovo nisu potrebni neki posebni uslovi niti neka posebna oprema. Neispavanost nije teško primetiti.
Razmislite i o unosu kafeina. Ukoliko je preteran, postoji mogućnost da ne remeti samo vaš ritam sna već i da sabotira vaš imunološki sistiem. Šta se smatra preteranim unosom kofeina? Više od četiri šoljice regularne kafe dnevno je, po svemu sudeći, sasvim dovoljno da vašem imunom sistemu zada neželjeni udarac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.