U trendu

Internet je preplavljen lažnim lekovima i preparatima

Prodaja roba i proizvoda preko interneta, takozvana onlajn trgovina, postala je masovna i od velike je koristi i kupcima i trgovcima. Međutim, ono što zvaničnike širom sveta zabrinjava jeste prodaja nedozvoljene robe i sredstava. Naročito je opasna prodaja neprovereni i neispitanih, „sumnjivih“ lekova i zdravstvenih preparata, pa čak i zabranjenih opijata.

„Američka uprava za hranu i lekove“ (FDA) udružila se sa Interpolom i dugim međunarodnim policijskim institucijama i asocijacijama u borbi protiv nedozvoljene prodaje potencijalno opasnih lekova i preparata putem interneta.

Preduzete su akcije i zakonske mere protiv nekoliko hiljada sajtova, pa čak i zatvaranje (ukidanje) veb-stranica koje su ilegalno prodavale nedozvoljene i potencijalno opasne lekove Amerikancima. Ovo je samo deo međunarodne akcije Interpola kojom se krenulo protiv ilegalne i nezakonite prodaje „zabranjenih lekova i preparata“ širom sveta. Operacijom je obuhvaćena i neakonita „onlajn“ prodaja i distribucija ilegalno i potencijalno falsifikovanih medicinskih proizvoda.

FDA je poslala formalne žalbe i zahteve za brisanje iz registara domena i obustavu 4.402 sajtova, uključujući 110 koji prodaju hemikaliju „dinitrofenol“ (DNP) kao sredstvo za mršavljenja. DNP je potencijalno opasan za zdravlje zato što se široko koristi kao boja, sredstvo za zaštitu drveta i herbicid i nema FDA odobrenje za upotrebu kao lek. Stručljaci podsećaju da je bilo i smrtnih slučajeva kod osoba koje su ovo sredtvo koristile kao lek.

Pored toga, FDA je izdala pisma opomene za 53 sajta koji ilegalno nude nedozvoljene i falsifikovane marke lekova na recept. Zajedno sa drugim federalnim agencijama pokrenute su akcije protiv organizacija i pojedinaca koji su putem e-mejla prodavali „lekove“ u Čikagu, Njujorku i San Francisku. Tokom akcije oduzeto je 797 vrsta potencijalno nezakonitih proizvoda i lekova za „lečenje“ širokog spektra bolesti kao što su: depresija, narkolepsija, povišen nivo holesterola, glaukom i astma.

„Sprečavanje nelegalne internet prodaje opasnih nedozvoljenih lekova od ključnog je značaja za zaštitu zdravlja potrošača“, rekao je u saopštenju agencije Džordž Karavetsos, direktor Kancelarije FDA za krivične istrage.

Zajedno sa potencijalnim zdravstvenim pretnjama, ilegalna „onlajn farmakomafija“ predstavlja i druge rizike kao što su prevare: krađe sa kreditnih kartica, krađe identiteta i širenje kompjuterskih virusa.

Napomena

Protiv prodaje nelegalnih i zabranjenih sredstava putem interneta bore se sve policije sveta pa i naša. Nama kao pojedincima ostaje da ne nasedamo na silne reklame ili ponude za prodaju-kupovinu „čarobnih“ lekova i sredstava od nepoznatih, nepriznatih, neprijavljenih, neodobrenih pa čak i od „nepostojećih“ prodavaca (nigde nisu registrovani i bez adrese) koji najčešće prodaju „medicinska sredstva“ ili „alternativnu medicinu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)