U trendu

Istine i zablude o spavanju

Koliko znate o poremećajima sna? Pogledajte ove tvrdnje i vidite koje su od njih istine, a koje zablude.
Zdravstveni problemi ne utiču na količinu i kvalitet nečijeg sna.
Zabluda: sve više istraživanja pokazuje korelaciju između lošeg spavanja i nedostatka sna i raznih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes i depresija.
Starijim ljudima potrebno je manje sna.
Zabluda: odraslom čoveku potrebno je 7-9 sati sna dnevno. Odrasli možda spavaju manje noću, uz česta buđenja, ali njihove potrebe za snom nisu manje nego kod mlađih ljudi.
Hrkanje može biti štetno.
Istina: hrkanje može biti znak gušenja u snu, poremećaja koji je u vezi sa drugim zdravstvenim problemima. Ljudi koji imaju ovaj poremećaj osećaju kako im ponestaje dah, ili su čak potpuno onemogućeni da udahnu vazduh. Oni se često bude noću vapeći za vazduhom.
Možete "varati" kada je reč o količini sna.
Zabluda: stručnjaci kažu da je većini odraslih potrebno 7-9 sati sna tokom noći. Ukoliko skratite to vreme, verovatno ćete ga nadoknaditi narednih noći. Izgleda da se ljudski organizam ne može navići na manje sna nego što mu je potrebno.
Tinejdžerima je potrebno više sna nego odraslima.
Istina: tinejdžerima je potrebno makar 8,5-9,25 sati sna svake noći. Njihov biološki sat može ih držati budnim do kasno u noć, ali to remeti njihovu sposobnost za rano buđenje.
Nesanica znači samo otežano uspavljivanje.
Zabluda: puno simptoma može ukazati na nesanicu:

  • otežano uspavljivanje
  • rano buđenje i nemogućnost ponovnog uspavljivanja
  • česta buđenja
  • buđenje sa osećajem umora

Spavanje preko dana znači da se osoba nije naspavala.
Zabluda: to može značiti da se niste naspavali preko noći, ali isto tako možete spavati preko dana, iako ste normalno spavali tokom noći.
Vaš mozak se odmara tokom spavanja.
Zabluda: vaše telo se odmara tokom spavanja, mozak ostaje aktivan i kontroliše telesne funkcije, uključujući i disanje.
Ako se probudite usred noći i ne možete ponovo da se uspavate, treba da ustanete iz kreveta.
Istina: ako ne možete da se uspavate narednih 15-20 minuta, ustanite iz kreveta i radite nešto što će vas relaksirati, slušajte muziku ili čitajte nešto. Vratite se u krevet kada osetite umor.
Manjak sna može uticati na vašu težinu.
Istina. manjak sna utiče na smanjenje lučenja hormona leptina, koji je zadužen da mozgu šalje impulse kada ste siti. Kada niste naspavani, nivo leptina u krvi se smanjuje, što znači da vi nemate osećaj sitosti, pa će vaš organizam tada tražiti još hrane.

2 komentara
  1. Suzuki -

    Vredi se upitati da li je ta opuštenija atmosfera i pravljenje nereda zapravo izraz prave prirode našeg naroda. Jer ako to jeste slučaj, onda možemo zaključiti da je sputavanje iskazivanja naše prave prirode u zemljama Evropske unije zapravo dokaz da mrski nam cionistički lobi preko institucija iste te Unije radi na uništenju Srpstva. Jasno kao dan! Međutim, kao što rekoše akademici koje ste navodili, budućnost je ipak svetla. Trebaće nam, doduše, malo strpljenja ali: strpljen = spasen.

  2. Bina Troha

    Što se tiče nesanice i nedovoljnog lučenja hormona – tu ste u pravu. Kad mi se ne spava, moram ustati da nešto pojedem i nakon toga vrlo lako zaspim. U današnje vreme nesanica je problem mnogih žena u 40-im godinama.

Napišite komentar