najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad bebi izbijaju zubići…

Zbog zabrinutosti nekih roditelja i mišljenja da je izbijanje zubića kod beba ozbiljna muka praćena tegobama, nova analiza navodi da je to preuveličavanje normalnog ciklusa odrastanja.

Izbijanje zubića može detetu pasti teško: u retkim slučajevima javlja se i povišena temperatura, preko 38 stepeni. Analizom je utvrđeno da izbijanje zubića najčešće izaziva malo mrzovoljnog plakanja, više balavljenja i trljanja desni.

Uobičajeno je da roditelji budu zbunjeni, jer nisu sigurni da li su određeni simptomi povezani sa izbijanjem zubića ili su simptomi neke bolesti ili prehlade.

Lekari navode da ukoliko bebina temperatura raste preko 38, onda je to groznica, a ne samo blagi porast zbog zubića. Međutim, navodi se da to nije veliki razlog za brigu, jer groznica kod beba nije toliko loša stvar. To je odgovor organizma na infekciju, ali roditelji moraju znati da se groznica ipak povezuje sa bolešću. Roditelji često greše i groznicu pripisuju rastu zubića, ali to je razumljivo, jer su usta bebe tada podložna i infekcijama.

Zbog toga lekari navode neke simptome koje ne bi trebalo pripisati rastu zubića: ranice ili plikovi oko usta, gubitak apetita i proliv koji ne prolazi brzo. To su razlozi za posetu pedijatru i nemaju veze sa rastom zubića – radi se o nekim drugim zdravstvenim problemima.

Što se tiče pomoći bebama prilikom izbijanja zubića, lekari najčešće savetuju gelove za mazanje desni i usta, dok lekove ne preporučuju.

Preporučuje se i ohlađena glodalica, malo hladnija hrana ili mokar peškir za grickanje, a ujedno i za hlađenje usne duplje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike