Kafa poboljšava pamćenje

Uočena je interesantna veza između toga kako se i koliko pije kafa i rizika od blagih kognitivnih oštećenja kao što su slabljenje pamćenja i brzine razmišljanja, koji često prethode demenciji. Studijom je bilo obuhvaćeno više od 1.400 starijih Italijana. Studija ukazuje na vezu, a ne na uzroke i posledice, mada su i pre istraživanja stručnjaci smatrali da kafa i kofein mogu da utiču na neurološko zdravlje.

Istraživački tim predvođen dr Vinćencom Solfrizijem sa Univerziteta Aldo Moro u Bariju, analiziro je „potrošnju“ kafe 1.445 Italijana starosti od 65 do 84. godine. Tokom perioda od 3-3,5 godine, ovim učesnicima je praćeno i stanje mentalnog zdravlja.

Učesnici u istraživanju koji su pili jednu ili dve šolje kafe dnevno imali su manju stopu blagog kognitivnog oštećenja od osoba koje retko piju kafu, ali i od osoba čiji stalni unos kafe u organizam premašuje dve šolje dnevno.

Istraživači su otkrili da je stopa oštećenja zapravo porasla tokom vremena za starije koji imaju dnevni unos od više šoljica kefe. Ovi učesnici imali su stopu blagih kognitivnih oštećenja oko jedan i po puta veću od dugoročnog umerenog konsumiranja kafe (jedna do dve šolje dnevno), pri čemu se dnevni unos nije povećavao tokom vremena.

Prema autorima studije, stariji pojedinci koji nikada ne piju kafu ili je retko piju i oni koji „mnogo“ piju kafu, imaju veći rizik od razvoja blagih kognitivnih oštećenja u poređenju sa osobama koje umereno piju kafu.

Kako kafa utiče na zdravlje mozga?

Na osnovu ispitivanja na miševima, autori smatraju da kofein ima neuroprotektivni efekat u „minimiziranju oštećenja od akumuliranja amiloidnih proteinskih plakova“ – karakterističnih za Alchajmerovu bolest. I dok mali nivo kofeina ne deluje na mozak, umereni nivo kofeina kod glodara povećava memoriju. Sa druge strane, veće doze mogu da ometaju normalno funkcionisanje mozga.

Procena je da veći (srednji) unos kofeina ubrzava starenje mozga kroz povećanje osetljivosti na insulin, tj. povećanje rizika od dijabetesa tipa 2. Poznato je od ranije da je dijabetes dugo bio povezan sa većim rizikom od problema sa pamćenjem.

Istraživači i recenzenti slažu se da su potrebna dalja i detaljnija istraživanja da bi se dokazala tvrdnja da jedna do dve šoljice kafe dnevno mogu pomoći u borbi protiv demencije.

Izveštaj

Izveštaj je nedavno objavljen u časopisu „Alchajmerova bolest“ („Journal of Alzheimer’s Disease“) i samo potvrđuje izreke naših predaka da je umerenost u svemu preduslov za zdraviji i duži život.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.