U trendu

Kako da pravilno izaberete DEZODORANS? Nije sve u mirisu, obratite PAŽNJU NA OVO

Danas skoro da ne možemo zamisliti život bez dezodoransa. Odmah po tuširanju, prvo se hvatamo za dezodorans. Ili, možete li zamisliti izlazak iz kuće, a da prethodno niste stavili dezodorans? Većini je to obavezna rutina tokom spremanja, ali ono što morate znati je da su neki dezodoransi štetni.

Kada birate dezodorans, osim na miris, praktičnost i efikasnost, mislite i na zdravlje. Naime u sastavu dezodoransa treba izbegavati aluminijumske soli, sintetičke boje, mirise, konzervanse, triklosane, propylen glycol…Danas na tržištu postoji velik broj dezodoransa čiji efekat zavisi o njihovu sastavu i kombinacijama tvari različitog delovanja koje sadrže, od onih koje smiruju kožu, hlade je, ili blokiraju znojenje, do onih koje upijaju znoj ili samo prekrivaju njegov neugodan miris.

Antiperspiranti sadrže hemikalije koje začepe pore i na takav način sprečavaju znojenje.

S druge strane, dezodoransi dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris znoja. I antiperspiranti i dezodoransi mogu imati negativne posledice za zdravlje. Mnogi stručnjaci u području medicine smatraju da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše telo. Više od toga, pretpostavlja se da hemikalije koje sadrže antiperspiranti (na primer, aluminijumske soli) mogu uzrokovati rak i druge ozbiljne bolesti. Neka istraživanja pokazala su povezanost između redovnog korištenja antiperspiranta i raka dojke. Rizik je još veći, ako se antiperspirant koristi odmah nakon depiliranja. Druge studije pokazale su da se aluminijum apsorbuje preko kože, ulazi u krvotok i zatim se nakuplja u mozgu.

Čini se da je najbolje da koristite dezodoranse s prirodnim sastojcima, ali i u tom slučaju morate paziti na eventualne alergije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar