U trendu

Kako sačuvati brak i zdravlje?

Na početku braka mnogima izgleda da neće biti većih problema i da će ljubav sve rešiti. Međutim, u stvarnom životu ima dosta problema koje treba zajednički rešavati. Ako u braku nema sloge i ima mnogo svađe i nerazumevanja, to će sigurno ugroziti brak, ali i zdravlje.
Istraživači su došli do nekih rezultata koji nam mogu pomoći da sačuvamo brak, ali i zdravlje.
Komplimenti su od ključnog značaja
Stručnjaci kažu da su bili iznenađeni kada su saznali koliko je, u pogledu dugoročne sreće, bitno to da dobijete pohvale od vašeg supružnika i da se radujete njegovim dostignućima.
"Utvrdili smo da je vrlo bitno da osetite da partner često čini da se osećate posebno, vredno i voljeno. To se može postići tako što ćete davati komplimente svom partneru, na primer zahvaliti na pomoći oko kućnih poslova ili govoriti jednostavne stvari, npr. da biste opet izabrali nju ili njega ako bi trebalo da uradite sve ispočetka", kaže jedan od njih.
Iznenadićete se šta ćete sve zajedno proći
"Činjenica da smo preživeli toliko izazovnih situacija i nekako uspeli da pređemo na druge, nastavlja da me iznenađuje", kaže Patrik (37 godina) iz Vermonta, koji je u braku šest godina. Zajednički prolazak kroz posebno teške situacije može vas staviti u novu situaciju“, kaže bračni i porodični terapeut Dejvid Halper.
"Kada nastane veliki problem kao što je neka ozbiljna bolest, parovi često shvate da su njihovi nesporazumi, koji su nekada delovali veoma važno, zapravo trivijalni. Ova obnovljena perspektiva može da bude katalizator za pozitivan odnos, namerno fokusiran na ono što par zaista ceni", kaže on.
Razgovarajte o svemu
"Veoma je važno da se razgovara o tome šta je iritantno, ali na kompromisan i nepreteći način. Ne dozvolite da se ovakve stvari potiskuju", kaže gospođa Teri L. Orbuh , profesor iz Mičigena.
Parovi koje je Orbuh proučavala nisu znali, da će im životi postati toliko zauzeti i stresni da će ponekad odnos između njih ostati u drugom planu. Međutim, vremenom su naučili da razgovaraju o nečemu drugom osim o deci, poslu ili održavanju domaćinstva. Čak i ako su bili pod stresom, dodatno su se povezivali tako što su redovno razgovarali o drugim važnim stvarima, kao što su njihova osećanja, ciljevi i snovi o budućnosti.
Zaključak
Lako je reći, ali je u braku i u životu veoma važno imati strpljenje i razumevanje. Samo se tako životni problemi mogu prebroditi. Svađa, zajedljivost i netolerancija nikome nisu doneli sreću, a kada u braku nema zajedništva, onda i ljubav „puca“, a stalno nezadovoljstvo, bes i stres su uzročnici mnogih problema i bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar