najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako sterilisati bebi flašice?

Bebe su osteljivije na bolesti jer je njihov imuni sistem još uvek u razvoju i nije dovoljno jak kao kod odraslih osoba kada je u pitanju borba protiv infekcija. Sve dok beba ne napuni 12 meseci, važno je da temeljno čistite i sterilišete sve njene flašice i cucle kako biste smanjili šanse da se razboli.
Higijena
Pre svega, trebalo bi temeljno da operete ruke sapunom i vodom. Nakon što nahranite dete, što pre možete, operite cuclu, flašicu i sve njene delove u toploj vodi sa sapunicom. Za pranje flašice je neophodna četkica radi temeljnog čišćenja.
Cucle i flašice za bebu možete prati i u mašini za suđe, ali temperature koje ovi uređaji dostižu nisu dovoljno visoke da ih i sterilišu, što ćete ipak morati dodatno da uradite. Postoji nekoliko metoda koje možete izabrati – hladnim vodenim rastvorom, uz pomoć pare električnim sterilizatorom ili u mikrotalasnoj kao i ključalom vodom.
Sterilisanje bebi flašica u hladnom vodenom rastvoru
Detaljno pratite uputstva proizvođača kako biste napravili rastvor i ne zaboravite da uradite sledeće:

 • Kada stavljate flašice i cucle u rastvor za sterilizaciju, vodite računa da ne postoje zarobljeni mehurići ili džepovi.
 • Koristite plutajući poklopac kako biste zadržali sve elemente ispod nivoa rastvora.
 • U rastvoru bi oprema trebalo da stoji najmanje 30 minuta.
 • Pravite i koristite novi rastvor za sterilizaciju na svaka 24 sata.

Sterilisanje bebi flašice uz pomoć pare
Postoji mnogo različitih vrsta parnih sterilizatora, tako da uvek treba pratiti uputstva proizvođača, bez obzira na to da li rade na struju ili u mikortalasnoj. Pored toga:

 • Kada stavite bebi flašice i cucle u sterilizator, vodite računa da su otvori okrenuti nadole.
 • Ako ne koristite uređaj za sterilizaciju odmah nakon korišćenja, pogledajte u uputstvu proizuvođača koliko dugo može da stoji pre nego što treba ponovo da se steriliše.

Sterilisanje bebi flašica ključalom vodom
Nikakav specijalan uređaj nije vam potreban za ovu metodu, osim dovoljno duboke šerpe ili tiganja u koji može stati sva oprema za hranjenje.

 • Pre svega, treba proveriti da li je opremu koju želite da sterilišete bezbedno staviti u ključalu vodu.
 • Pazite da se oprema za hranjenje ne deformiše ili izgori. Nikada ne ostavljajte posudu sa vrućom tečnošću bez nadzora i čuvajte je van domašaja malog deteta.
 • Flašice i cucle držati u ključaloj vodi najmanje 10 minuta, tako da svi elementi sve vreme budu ispod nivoa vode.
 • Opremu sterilisati ovom metodom neprosredno pre nego što treba da je koristite, a ako vam je potrebna za kasnije korišćenje, sastavite flašicu u potpunosti, stavite cuclu i poklopac, tako da unutrašnja strana flašice i cucla ostanu sterilisani.
 • Cucle imaju tendenciju da se brže oštete uz ovu metodu sterilizacije, pa redovno proveravajte da li imaju naprsline i druga oštećenja.

Napomena
Posle izvesnog vremena, zamenite flašicu i cuclu novom jer je to jeftinije nego bilo kakva bolest ili lekovi.
Posle svakog izlaska iz kuće, operite ruke i vi i vaši ukućani jer se tada na rukama nalazi najviše spoljnih bakterija i virusa potencijalno opasnih za bebe. Takođe, posle povratka presvucite bar gornju odeću kako ne biste na nju naslanjali bebino lice ili usta.
Bolesne i “slinave“ ukućane držite dalje od bebe sve dok ne ozdrave. Nije neophodno da ukućani i gosti stalno više puta dnevno ljube bebu u lice ili ruke, jer beba često svoje ručice stavlja u usta.

1 komentar
 1. Mirjana Mis

  Potpuno pogrešno. Stalnim sterilisanjem flašica za bebe pravite dete koje je preosetljivo. Ako se u flašicama nalazi mleko, prvo treba oprati flašicu hladnom vodom jer vrela odmah lepi belančevine mleka na zidove flašice. Zatim četkom, toplom vodom i deterdžentom. Potom osušiti flašice. Pranje ruku se podrazumeva. Odgajila sam dvoje dece i nikada im nisam iskuvavala flašice. Deca su normalno sisala 17 meseci i pila vodu koja nije dodatno šećerena, kako je to bilo preporučeno… Deca nikada nisu pila pasterizovane nego ceđene sokove, nikada nisu jela kupovne pasterizovane kašice. Tada nisam imala ni blender ni sokovnik. Dovoljna je obična trenica i dobra volja majke. Eto, dragi moji, ima i takvih normalnih primera u odrastanju…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike