Ne smete ih histerično cediti: ovako treba tretirati akne

Iako akne nisu teška bolest, za mlade je to jedan od najvećih zdravstvenih problema. Zna se da pomfrit, čokolada ili pica izazivaju akne, baš kao i stres, ali efikasnog leka kao da nema.

Pa ipak, nije dokazana veza između ishrane, stresa i pojavljivanja akni, ali jeste činjenica da promena hormona kod mladih osoba uzorkuje pojavu akni.

Nekada je lečenje akni bio neprijatan proces. Danas postoje tretmani za lakši i brži proces prolaska kroz ovaj period. Među glavnim proizvodima za brže zarastanje akni jesu proizvodi na bazi benziol-peroksida i salicilne kiseline. Oni sprečavaju širenje bakterija iz akni i brže ih suše od masnoće. U nekim slučajevima, benziol-peroksid može da promeni boju kože, pa se savetuje njegovo korišćenje pod nadzorom dermatologa.

Savetujemo ograničenu upotrebu ovih preparata i izbegavanje proizvoda za negu kože na bazi alkohola, jer može doći do iritacije, a dodatno češanje akni rukama i noktima može ostaviti trajne ožiljke.

Prema istraživanju, postoje 4 osnovne metode u tretmanu akni:

  • lagano umivanje lica dva puta dnevno mlakom vodom i blagim sapunom
  • nakon pranja lica nanošenje navedenih proizvoda
  • korišćenje namasnih krema ili krema za sunčanje sa faktorom za sunce na manjim od 30
  • ukoliko imate masnu kosu, važno je svakodnevno pranje uz izbegavanje uljnih gelova

Osim navedenih stavki, veoma je bitno umivanje ili tuširanje posle vežbanja ili učešća u nekom sportu. Nošenje kape ili kacige tokom bavljenja sportom ili vežbanjem mogu pogoršati stanje akni, baš kao i znoj od majice ukoliko imate akne na telu.

Veliki problem sa aknama može biti kada je neki važan dan u pitanju, poput mature, rođendana ili svadbe.

Istraživanje daje nekoliko saveta i za hitne slučajeve:

  • nanošenje toplih obloga na lice svakih 10 minuta
  • nanesite zatim navedene proizvode (benziol-peroksid ili silicilnu kiselinu)
  • nakon toga pamučnim brisevima, blagim pritiskom sa obe strane akne, pokušajte da istisnete sadržaj iz akne – ne istiskivati nikako prstima i ne jako
  • posle toga, stavite led da biste ohladili lice
  • ukoliko se vidi crvenilo na mestima gde su bile akne, nanesite kremu za lice ili puder

Savet svima koji i posle navedenih tretmana imaju primetno velike akne jeste da odu dermatologu. Oni mogu prepisati jače lekove za akne ili koristiti laserske i toplotne tretmane koji eliminišu bakterije na licu. Takođe, postoje i injekcije koje pomažu kod velikih i bolnih akni. Dermatolozi mogu tretmanima ublažiti i ožiljke od akni putem hirurgije, pilinga, dermobrazijom ili laserom.

Tretman akni kod osoba tamne puti sličan je kao i kod osoba svetlije puti, s tim što su kod njih akne manje vidljive, pa mnoge osobe tamnije puti ne primenjuju navedene tretmane, već samo dobrom ličnom higijenom rešavaju problem.

Na kraju, istraživči daju savet svima sa problemima s aknama: čudotvorni lek za akne ne postoji. Reklamiranje proizvoda koji problem akni rešavaju za nekoliko dana samo je pokušaj brze prodaje.

Redovan tretman lečenja akni može da traje i više meseca i traži predanost i posvećenost svakog ko ovaj problem želi da reši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.